30.7.2023. 10:05
1
"Izgleda da ćemo i sekretaricama početi dodjeljivati službena vozila 24 sata dnevno“
Kako se navodi, direktor je takvu odluku donio još 5. septembra 2019. na osnovu internog pravilnika GP BiH u vezi s Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH. A sve u skladu s operativnim potrebama Granične policije.

Ujedno napominjemo da je u toku izrada novog pravilnika o specijalizovanim vozilima – navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje koji potpisuje direktor GP BiH Mirko Kuprešaković.

Pravilnik na nivou BiH specijalizovana vozila definiše kao „teretna vozila, vozila za specijalizovane namjene, dostavna vozila, vojna vozila, vozila za obavljanje operativnih policijskih, obavještajnih i ostalih bezbjednosnih i inspekcijskih aktivnosti, vozila za doček stranih delegacija, potreba diplomatsko-konzularnih predstavništava i stalnih misija BiH, vozila za prevoz klasifikovane pošte, vozila za vršenje tempest mjerenja, ostala vozila za obavljanje specijalizovanih aktivnosti iz djelokruga rada institucije, kao i donirana vozila koja se koriste za administrativne potrebe po osnovu realizacije namjenskih donatorskih projekata“.

U istom pravilniku piše da će broj vozila, uslove nabavke, način korištenja, te određivanje lica s pravom korištenja službenih specijalizovanih vozila regulisati institucije BiH (među kojima je i Granična policija) posebnim pravilnicima na koje saglasnost daje Savjet ministara BiH. Odluke direktora se ne spominju.

– Od 68 državnih institucija koje su dostavile odgovor na poslaničko pitanje o službenim vozilima i svih sedam samostalnih upravih organizacija u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH, jedino rukovodioci Granične policije BiH imaju specijalizovana službena vozila na raspolaganje 24 sata dnevno i to, kao što ste vidjeli u odgovoru, oni su to definisali svojom internom odlukom, za operativne radnje. Molim vas, koje su to operativne radnje ako se direktor, zamjenik i glavni inspektor voze svojim kućama i 24 sata na raspolaganju imaju službena specijalizovana vozila? Pa, hajde, evo mogu razumjeti da voze ova obična vozila kao što svi imenovani i izabrani funkcioneri to rade. Međutim toj drskosti nema kraja. Ja ne znam, izgleda da ćemo početi i sekretaricama, uz dužno poštovanje njihovih obaveza i poslova koje obavljaju, dodjeljivati vozila 24 sata dnevno na raspolaganje. Mislim da ovako visoke troškove službenih vozila ne može podnijeti ni mnogo jača država od BiH – rekao je Mehmedović.

Tako je i u MUPu RS svaki debil sluzbeno auto vozi kuci vokendom na plkipanje u selo do Bg itd jad i čemer čeka se konačan kolaps i bankrot .


(Admir O.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.