6.8.2023. 16:12
1
Košarac: Političko Sarajevo, SAD i Velika Britanija urušavaju Dejton da bi satanizovali RS
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac rekao je da RS podržava dejtonske principe i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma i ukoliko to nije tako, BiH nema nikakve šanse.

Košarac je naglasio da je to jasno definisana i transparentna politika predsjednika RS Milorada Dodika, institucija RS i njenih predstavnika na državnom nivou.

- Nećemo pristati na lažne narative, koje uporno i sinhronizivano nameću bošnjačke političke strukture, SAD i Velika Britanija. Neka im konačno bude jasno da se nećemo povinovati očekivanjima zapadnih sila, koje su na ovim prostorima devalvirale pojmove vladavine prava i demokratije - poručio je Košarac u objavi na Instagramu.

On je konstatovao da "političko Sarajevo, SAD i Velika Britanija provode politiku urušavanja Dejtona, u namjeri da satanizuju RS i ugroze njenu ustavnu poziciju."

"Cilj je očigledan"

- Cilj je više nego očigledan - negativnim narativima i lažnim optužbama da RS krši Dejton, skreće se pažnja sa njihovih konstantnih antidejtonskih aktivnosti. Očito je da udruženo žele definisati politiku protiv Dejtona, počev od modeliranja Ustavnog suda BiH i njegovih antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, pokušaja da iz svih sistema odlučivanja izbace nacionalni veto i slično - ukazao je Košarac.

Osim negativnog narativa, sankcija, pritisaka i ucjena, dodao je on, isti akteri "sinhronizivano rade na tome da zaustave projekte i finansijski oslabe RS, dokazujući da nisu dobronamjerni ni prema RS, niti prema njenim građanima.

- Prepoznajemo matrice takvog političkog djelovanja i nismo nimalo naivni. Nećete nas pokolebati perfidnim podvalama! - poručio je Košarac.

Slovo Dejtona

On je dodao da je RS privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, zagovara i promoviše njegovu dosljednu primjenu, te da je "RS u Dejtonski sporazum unijela svoju teritoriju, svoj narod i vlast."

- Ponovit ću, BiH će biti onoliko koliko poštujete RS, volju njenih građana i njena Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava - naglasio je Košarac.


(Admir O.)

KosaracRS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.