17.8.2023. 16:56
2
Tužilaštvo BiH ne istražuje Stevandića nakon Skopljakovih optužbi za udaranje u Kotor-Varoši
Državno tužilaštvo ne vodi istragu protiv predsjednika Narodne Skupštine RS Nenada Stevandića, ali potvrđuju da su – nakon što ga je Fikret Skopljak optužio da ga je tukao u Kotor-Varoši tokom rata, tvrdeći da se upravo on nalazi na snimku sa društvenih mreža – zaprimili prijavu o ovim događajima.

Državno tužilaštvo nema evidentiranu istragu protiv Nenada Stevandića, kazao je glasnogovornik Boris Grubešić na upit novinara Detektora, ne precizirajući da li namjeravaju pokrenuti istragu nakon medijskih napisa i javne optužbe Fikreta Skopljaka da ga je tokom rata tukao sadašnji predsjednik NSRS-a.

- U proteklih nekoliko dana zaprimljena je prijava koja se odnosi na navedene događaje - navodi se u odgovoru.

Fikret Skopljak je za Detektor kazao da se na snimku koji kruži društvenim mrežama nalazi Stevandić koji ga je, kako tvrdi, tog istog dana tukao u garaži na području Kotor-Varoši s još jednom osobom.

On je dodao da je zbog ovog slučaja tri puta odlazio u Tužilaštvo, gdje je davao izjavu nadležnim istražiteljima.

Negirao navode

Nenad Stevandić je negirao navode Skopljaka, navodeći da je riječ o “harangi” koju su na njega otpočeli mediji, i tvrdeći da nikada nije bio predmet sumnji ni optužbi.

- Nikada nisam bio ni osumnjičen ni optužen i ne postoji nijedna činjenica koja me inkriminiše, sem bombastičnih naslova i novih laži koje danas imaju veći značaj jer se i ja nalazim na većoj funkciji i imam veći politički rejting - dodao je Stevandić za Detektor, dodajući da je riječ o napadu usmjerenom protiv nosilaca najvećih funkcija u RS otpočetom nakon sankcija američke administracije za neke zvaničnike.

- To neće izmijeniti istinu, ali ima za cilj da mene, a i ostale predstavnike RS-a, diskredituje i onesposobi da zadržimo kurs političke i vojne neutralnosti, kao geopolitičkog pritiska trenutno najmoćnijih sila - zaključuje Stevandić.

Za zločine u Kotor-Varoši pred Sudom BiH u toku su tri postupka, od kojih su dva počela prije gotovo deset godina, dok je Haški tribunal donio nekoliko presuda za zločine u ovom gradu.

Savo Tepić, Ilija Kurušić, Duško Vujičić i Duško Maksimović optuženi su da su od maja 1992. do kraja te godine, kao pripadnici policije i vojske, učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši. Izricanje presude za njih četvoricu zakazano je za 29. septembar ove godine, čime bi bio okončan prvostepeni postupak koji je počeo još 2014. godine.

Mirovanje postupaka

Dva postupka se još vode i protiv Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Manojla Tepića, Janka Trivića, te zasebno protiv Zdravka Samardžije. Svi oni su optuženi za ubistva, deportacije, zatvaranje, mučenje, silovanje, tjeranje na prinudni rad, dok se u optužnici Samardžiji navodi da je to radio kao dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Zbog zdravstvenog stanja optuženih, trenutno su u fazi mirovanja postupci protiv Dragoslava Bojića i Radojka Keverovića.

Pred Sudom BiH osuđeni su Bosiljko i Ostoja Marković, kojima je izrečeno po deset godina zatvora zbog silovanja maloljetnice, dok su u drugom predmetu Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po sedam godina.

Pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina počinjenih na području Kotor-Varoši pravosnažno su osuđeni nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a Momčilo Krajišnik, bivša potpredsjednica RS-a Biljana Plavšić, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina Radoslav Brđanin i nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.