29.10.2023. 11:56
0
CIK objavio prvi presjek izlaznosti na izborima za načelnika Općine Stari Grad
Danas se održavaju prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Biračka mjesta su otvorena u 07:00 a zatvaraju se večeras u 19:00 sati. Odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 11:00 sati je 9,74 %.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH dr. Suad Arnautović se sastao sa članovima Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo i razgovarao o odvijanju izbornog procesa, a nakon toga je posjetio i nekoliko biračkih mjesta, saopćeno je iz CIK-a.

Odziv do 15:00 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će saopćiti u 16:00 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će prve preliminarne rezultate objaviti večeras do 22:30 sati na internet stranici www.izbori.ba .

Predsjednica Komisije Nevzeta Mulalić izjavila je da se sve odvija prema ranije utvrđenom planu.

"Svih 46 biračkih mjesta u Starom Gradu jutros je otvoreno, a pravo glasa u općini Stari Grad ima 36.195 birača", izjavila je Mulalić.

Općinska izborna komisija Stari Grad bila je aktivna od ranih jutarnjih sati, započeli su rad u 6 sati u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo. Svi članovi Općinske izborne komisije na raspolaganju su predsjednicima biračkih odbora da bi pružili dodatne informacije i pojašnjenja vezana za glasački proces.

Rad Općinske izborne komisije Stari Grad pratit će tri supervizora Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a od jutros od 6.00 sati prisutna je Tatjana Trifaković.

"Građani koji imaju pitanja mogu se obratiti Centru za birački spisak u Općini Stari Grad Sarajevo ili putem telefona 033/282 391", navode iz Općine Stari Grad.

Građani mogu birati između dva kandidata - Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije). Njihove kandidature je ranije ovjerila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Centralne izborne komisije BiH, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača, i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 za glasanje putem pošte. Izborna šutnja počela je jučer u 7.00 sati i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta.

Procijenjeno je da će troškovi ovih izbora iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH biti 89.500 KM, dok će Općina imati dodatne izdatke za naknade članovima biračkih odbora i druga manja davanja, pa će ukupni troškovi biti poznati nakon izbora.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora za nadgledanje zakonitosti provođenja ovih izbora i koordinaciju te blagovremeno izvještavanje Komisije o svim relevantnim činjenicama i okolnostima.

Prijevremeni izbori za novog načelnika Općine Stari Grad organizirani su jer je dosadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen u maju zbog sumnje da je počinio više nezakonitosti.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.