17.12.2023. 18:41
0
Veliki porast stranih radnika u BiH: Evo iz koje države ih je najviše došlo
FOTO: ilustracija
Porast zapošljavanja stranih radnika u Bosni i Hercegovini je dugogodišnji trend, koji je ove godine dostigao vrhunac.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima u 2021. godini stranim državljanima odobreno je 2.319 radnih dozvola, u 2022. 2.619 dozvola, dok je u periodu od 1. januara do 1. novembra ove godine odobreno 3.058 radnih dozvola stranim državljanima.

Ove godine najveći broj stranih radnika stigao je iz Turske (659), Srbije (531), Indije (144), Kine (140), Nepala (100)…

U BiH stižu i radnici iz nekih "egzotičnih zemalja". Po jedan radnik koji je ove godine dobio dozvolu za rad u Bosni i Hercegovini došao je iz Alandskih ostrva, Angole, Etiopije, Burkine Faso, Solomonovih ostva…

Iz ovih podataka jasno se vidi da se uvoz strane radne snage u u BiH konstantno povećava, a bh. poslodavci su ove godine zatražili više od 10.000 radnih dozvola za strance.

Vrijedi istaći i sve veći broj zaposlenih radnika koji dolaze iz Nepala i Bangladeša i za očekivati je da se taj trend, zbog odlaska domaće radne snage, nastavi i u godinama koje slijede.

Radnici
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.