19.12.2023. 14:45
1
Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu: Iza glavnog grada BiH su pakistanski i indijski gradovi
Glavni grad Bosne i Hercegovine danas se ponovo našao na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu - pokazuju podaci portala AirVisuala, koji prikuplja podatke s mjernih stanica iz država širom svijeta.

U Sarajevu je trenutno koncentracija zagađujućih materija zabilježena indeksom od 272, što pripada kategoriji "vrlo nezdravog“ zraka, zbog čega se nalazi na prvom mjestu AirVisualove liste pod zagađenju.

Najzagađeniji gradovi svijeta su, nakon Sarajeva, pakistanski Lahore sa indeksom 187 i Kalkuta u Indiji s indeksom 181.

Beograd je na šestom mjestu sa indeksom zagađenja 169, a Skoplje na devetom mjestu sa indeksom 161.

Zrak je u Sarajevu trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje, kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom jer je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.