20.12.2023. 16:14
0
Sarajevo i danas najzagađeniji grad na svijetu: Ništa bolje neće biti ni u narednim daniam
Narednih dana vremenske prilike bit će nepovoljne u kontekstu zagađenja zraka, saopćio je u srijedu Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

- Očekuje se i dalje dominacija polja povišenog zračnog pritiska bez padavina i sa slabim vjetrom uz pojavu magle duž riječnih tokova širom Federacije Bosne i Hercegovine - navode iz FHMZ-a.

Dodaje se da zbog ovakvih vremenskih uslova izvjesne su pojave temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima, što će uzrokovati još više povećanje zagađujućih materija u zraku.

Prema mjerenjima kvalitete zraka u cijelom svijetu, Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je među najzagađenijim velikim gradovima.

Prema podacima specijalizirane internetske stranice IQAir, Sarajevo je u 15 sati najzagađeniji grad na svijetu s indeksom zagađenja 301, što se prema mjerenjima smatra "veoma nezdravim" zrakom.

Širom BiH jučer i danas kvalitet zraka bio je ozbiljno narušen osim na području Hercegovine i u višim planinskim područjima. Na većini mjernih stanica su prekoračene granične vrijednosti lebdećih čestica.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.