31.3.2024. 12:52
0
Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila brojne vjernike
U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je uskršnja liturgija kojoj su prisustvovali brojni vjernici, a misu je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Tomo Vukšić.

Nadbiskup Vukšić je kazao da je volja Božija da budemo okrenuti jedni prema drugima i da ne stvaramo razdor.

"Svaki čovjek može dati svoj doprinos tako što će svojim primjerom pokazati kako bi trebalo biti, možemo biti svetionik u mraku na uzburkanom moru", kazao je.

Vukšić je u propovijedi koju je pročitao vjernicima rekao da je Uskrs, osim što je blagdan sjećanja na najvažniji dogođaj iz Isusovog života, također "Božiji odgovor na čovjekovu želju i prirodnu težnju da živi zauvijek".

Dodao je da svaki kršćanski blagdan ima i savremenu poruku za društvo i trenutak u kojem se proslavlja, pa tako i Uskrs:

- Da kao vjernici trebamo uočiti takve znakove te čitati i primijeniti njihovu poruku i učiti iz poruka koje nam Bog preko njih šalje. Dobro je što ovih dana poste i mole sljedbenici različitih religija i tako se pripravljaju za blagdane svoje vjere. Tu istovremenost naših pobožnih vježbi ne treba promatrati samo kao običnu činjenicu za obilježiti i samo kao simpatičnu i dragu pojavu, nego je potrebno kao vjernici pitati se šta nam dragi Bog u ovo vrijeme i na ovom području želi po tom znaku istovremenih i snažnih pobožnosti. Po tim vježbama nedvojbeno je da smo međusobom duhovno blizu i da su blizu oni koji ih vrše i ako ih na ispravan način obavljaju. Tu duhovnu blizinu koja je očita treba prepoznati kao vrednotu i pretočiti je u svakodnevni život kako bismo i na društvenom planu u svakodnevnoj komunikaciji bili blizu, solidarni, humani, plemeniti, darežljivi, posebice s onima koji su u potrebi- kazao je Vukšić.

Svi zajedno su zatim pročitali "Oče naš", a "Vjerovanjem" je završen drugi dio uskršnje liturgije.

Treći dio je euharistijska služba prilikom čega sveštenici osvještavaju hljeb i vino, koji zatim postaju tijelo i krv Hristovo i darivaju se vjernicima.

Nakon što su hljeb i vino osveštani, uslijedio je obred razmjene mira prilikom čega vjernici jedni drugima pružaju ruke kako bi se mogli pričestiti.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.