25.4.2024. 16:21
0
Osnaživanje organizacija civilnog društva ključno je za napredak zajednice
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Konferencija KULT
Dvodnevna konferencija "Sadašnjost i budućnost: Lokalni napredak uz snažne organizacije civilnog društva", koju je organizirao Institut za razvoj mladih KULT uz podršku američke vlade, pružila je savršenu priliku za predstavljanje postignutih uspjeha kroz aktivnosti lokalnih organizacija s kojima je Institut sarađivao kako bi ojačao njihove kapacitete.
Snažne organizacije civilnog društva ključne su za napredak cijele zajednice, stoga je potrebno pružiti im svakodnevnu podršku i raditi na njihovom osnaživanju. Ovaj događaj pružio je prostor za diskusije i analize trenutnih izazova s kojima se ove organizacije svakodnevno suočavaju.

"Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) prepoznaje vitalnu ulogu organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih promjena unutar zajednica. Ponosni smo što sarađujemo s Institutom kako bismo ojačali kapacitete lokalnih organizacija civilnog društva za pružanje važnih usluga i podrške građanima. Ovaj događaj služio je kao neprocjenjivo važna platforma za dijalog, okupljajući sudionike iz različitih sektora kako bi se adresirali izazovi i prilike, dijelila iskustva i steklo dublje razumijevanje trenutne situacije u Bosni i Hercegovini," izjavila je Kelsey Crowley, direktorica USAID/BiH Ureda za demokratiju i upravljanje.

"Drago mi je što smo danas ovdje kako bismo razgovarali, razmijenili mišljenja i nastavili naše kolektivno stremljenje ka novim, značajnim promjenama u zajednicama naše zemlje. Institut za razvoj mladih KULT izuzetno je ponosan na sve postignute uspjehe lokalnih organizacija s kojima je sarađivao i koje su prošle kroz proces jačanja kapaciteta. Nadam se da ćemo nastaviti raditi zajedno u budućnosti kako bismo osnažili organizacije koje kreiraju važne promjene u zajednicama", izjavila je Ajka Rovčanin, izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku uključiti se u diskusije i razmjenu iskustava o važnim temama za razvoj civilnog društva u Bosni i Hercegovini sa sudionicima iz različitih sektora. Cilj je bio pružiti sveobuhvatan pregled trenutnog stanja civilnog društva u BiH, kao i prilike za napredak i korake ka stvaranju produktivnijih zajednica u našoj zemlji.

Glavna motivacija za organizaciju ovog događaja je lokalni razvoj i napredak, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti međusobne podrške i razumijevanja veze između osnaživanja organizacija i razvoja lokalnih zajednica.

Mislim da se svi mi iz nevladinog sektora pitamo šta je to što svakodnevno radimo i proizvodimo. Svjesni smo da postoji ogroman trud koji se ulaže, ali ne postoji ništa opipljivo a taj trud drušvu nije lako mjerljiv. U BiH, u svim segmentima nedostaje da svi zajedno kažemo kako mi ovu zemlju vidimo u budućnosti. Osjećam se poraženo kada čujem da organizacije jedna drugu smatraju konkurencijom. Civilno društvo često odigra važnu ulogu i da nije tako neke bi kategorije stanovništva bile na samoj margini društva”, rekao je panelista Dario Jovanović, Centri civilnih inicijativa.

Događaj je također uključivao diskusije s partnerskim organizacijama iz susjednih zemalja, prezentirajući primjere uspješnih metodologija implementiranih od strane lokalnih organizacija, kao primjere dobre prakse.

Ovakvi događaji olakšavaju umrežavanje predstavnika nevladinih organizacija, upoznavanje s različitim akterima, razmjenu mišljenja i iskustava te formiranje partnerstava. To je ključno za potencijalne saradnje, podršku i osnaživanje organizacija civilnog društva, a samim tim i za osnaživanje cijele zajednice.

Podršku konferenciji "Sadašnjost i budućnost: Lokalni napredak uz snažne organizacije civilnog društva" pruža USAID-ov program LocalWorks Local Capacity Development Activity.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.