29.5.2024. 11:03
0
SBiH o izboru Vukoje u Ustavni sud BiH: Bitno je biti na pravoj strani historije
U ranim jutarnjim satima potvrđen je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo "potvrđen" jer mogućnosti izbora nije bilo, saopćili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

- Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradilo radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Kluba SBiH su aktivno učestvovali u sinoćnjim raspravama, i to prije svega kako bi pokazali proceduralne manjkavosti procesa izbora, ali svakako i apelovali na kolege iz većine da svojim glasom ne potvrđuju navedeno. Pritom su se naglašavale preporuke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Denisa Bećirovića i Željka Komšića, kao i mišljenje pravnog eksperta, njegove ekselencije, Damira Arnauta. Minimalan broj kolega je poslušao navedeno tako da je na kraju Vukoja potvrđen, a ne izabran, sa 51 glas za - istakli su iz SBiH.

Zastupnici SBiH, Admir Čavalić, Safet Omerović, Edina Gabela i Haris Silajdžić su glasali protiv.

- Ovim je Klub SBiH ostao principijelan svemu što je javno zagovarao u posljednjih dvije godine. Kada smo bili dio većine bili smo protiv liste sa jednim kandidatom, te smo također u opoziciji potvrdili navedeno. Mandati budu i prođu. Politika je varljiva. Država Bosna i Hercegovina treba da ostaje i naša je dužnost da je našim radom u parlamentu branimo i jačamo. Na kraju, iako nismo uspjeli zaustaviti neustavni proces izbora sudije, bitno je navesti da smo bili na pravoj strani historije - zaključili su u saopćenju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.