25.6.2024. 18:14
0
Žestoke reakcije iz RS na mišljenje Venecijanske komisije
Neobavezujuće mišljenje Venecijanske komisije nije ništa drugo nego trasiranje puta i realizovanje ideja unitarista s ciljem stvaranja "građanske", čitaj unitarne BiH u kojoj će kojekakvi Komšići i Dunovići zastupati interese naroda kojima "pripadaju", kazao je u izjavi profesor ustavnog prava Siniša Karan.

Na pitanje Srne da prokomentariše mišljenje Venecijanske komisije, po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kome se ističe da etnička pripadnost ne smije biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda BiH, profesor Karan smatra da je Ustavni sud BiH potpuno neskriveni mehanizam i oružje svih unitarista, dodavši da je na to "upozoravano" više puta iz Republike Srpske.

- Ta institucija, ako se može uopšte i nazvati institucijom, nanijela je veće zlo BiH, čak više i od svih onih stranaca i "međunarodnih" koji nam ovdje decenijama zagorčavaju život. Ovo najnovije mišljenje je katastrofalno i flagrantno kršenje ustavnog uređenja i ustavne strukture - mišljenja je Karan.

On također smatra da je Ustavni sud BiH postao otuđeni centar moći, vlast nad vlastima, očigledan primjer sudokratija, organ samovolje, ekspozitura velikobošnjačke majorističke politike, rušitelj dejtonskih, dogovorenih principa i rušitelj Ustava BiH, te predvodnik eliminacije pronađenog okvira zajedničkog života u multietničkoj konfederalno-federalnoj novonastaloj državnoj zajednici.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.