4.6.2024. 12:19
0
Hrvatski historičar komentarisao knjigu o agresiji na BiH: Dobio odgovor od udruženja žrtava
FOTO: Screenshot/hrt
Reakcija na knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini", koju su izdala Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa", stigla je od historičara Davora Marijana iz Hrvatskog instituta za povijest. Inače, Marijan je autor knjige "Rat Hrvata i Muslimana u BiH od 1992. do 1994. godine".

On predlaže da hrvatska politika odgovori na knjigu izdatu od strane udruženja žrtava, za koju, iz udruženja navode, da isključivo sadrži pravosnažne presude krivičnog suda u Hagu.

- U Sarajevu je predstavljena brošura pod nazivom "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku" koju je izdalo bošnjačko udruženje. Ova publikacija optužuje Hrvatsku za agresiju na BiH, iako presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) rat u BiH karakteriziraju kao međunarodni oružani sukob, a ne kao agresiju, što su prema međunarodnom pravu dva različita pojma, kazao je Marijan.

Iz udruženja poručuju da je on izrekao jednu veliku istinu i s tim u vezi mu se zahvaljuju.

- Saglasni smo sa njim da se definicija međunarodnog oružanog sukoba razlikuje od definicije agresije. Međunarodni oružani sukob je širi pojam od definicije agresije i između ostalog sadržava niz drugih pravnih definicija uključujući elemente agresije i napada trupa jedne države na teritoriju druge države i definicije okupacije teritorije gdje se nisu vodili oružani sukobi, poput Neuma ili Širokog Brijega, koje je, prema presudama tribunala, Hrvatska okupirala. Skoro identično je utvrđeno i za SRJ/Srbiju, istakli su.

Dodaju i da su knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH" već poslali ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanu Grlić Radmanu.

- Nakon izjava historičara Marijana, našu knjigu ćemo poslati na adresu Hrvatskoga iInstituta za povijest, jer se Marijan legitimira kao njihov član. I ponavljamo, mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice, zaključili su.

Podsjetimo, na promociju knjige ranije je reagovao i ministar Grlić Radman te kazao da je "neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.