18.9.2024. 19:49
1
Pokrenuta peticija: Građani Sarajeva zahtijevaju uklanjanje tenka u blizini škole
FOTO: N1
Neformalna grupa građana pokrenula je peticiju kojom se traži uklanjanje tenka ispred Druge gimnazije u Sarajevu koji je zamišljen da bude spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda "Bosna" čija izgradnja još traje. Peticiju je do trenutka objavljivanja teksta potpisalo 1.282 građanina.

Peticija je pokrenuta jučer zbog, kako je navedeno, neprimjerenosti “dizajna”, lokacije i sadržaja u vezi spomen-obilježja.

“Radi se o lokaciji koja je u neposrednoj blizini škola, vrtića, mjesto gdje se okupljaju djeca i mladi i zelena površina koja je godinama bila netaknuta i koja je privlačila posjetitelje sa kućnim ljubimcima ili bez. U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja zbog mnogobrojnih stabala i behara koji krasi krošnje posebno u proljeće, a pretvara se u obilježje stradavanja i smrti, gubitaka i patnje…”, navedeno je u peticiji.

Dalje se ističe da ni po koju cijenu ne žele umanjiti simboliku koju tenk treba predstavljati, ali da smatraju da odabrana lokacija za postavljanje ovakvog spomen-obilježja nije dobro promišljena i da samim time, kako dodaju, stvara nelagodu kod stanovnika.

“Nakon razgovora s ljudima koji žive u neposrednoj blizini Druge gimnazije u Sarajevu, ali i drugim stanovnicima Sarajeva,  došli smo do zaključka da su ljudi uznemireni, da im tenk kao takav izaziva drugi vid sjećanja i asocijacije na rat, te da ne izaziva ponos, već nelagodu i traumu. Nikada ne treba zaboraviti ono što se desilo, nikada ne treba zaboraviti napor i snagu naših oružanih snaga za odbranu Sarajeva, ali smatramo da je moguće naći ili bolju lokaciju za tenk ili promijeniti dizajn spomen obilježja”, dodaju.

Na kraju peticije pozvani su građani da daju svoj glas protiv ovakvog poteza.

“Kao dio generacije djece koja je provela čitav rat u Sarajevu molimo vas da nešto uradite po ovom pitanju, jer su ponovo otvorene stare rane i ponovno imamo svakodnevnu asocijacju na ono što smo prošli pred našim pragom, dok nove generacije djece dobijaju pogrešnu sliku normalizovanja rata i  oružja. Nadamo se da ćete se odazvati ovoj peticiji da se tenk ispred Druge gimnazije u Sarajevu ukloni”, poručili su inicijatori peticije.

Podsjećamo, prije dva dana u Sarajevu ispred Druge gimnazije u Sarajevu postavljen je tenk kao spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda “Bosna” čija izgradnja još traje.

Na postavljanju je bila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Postavljanje tenka u blizini škole izazvalo je brojne i podjeljene reakcije građana. Većina smatra da se ovakvo spomen-obilježje moglo smjestiti na drugu lokaciju, a ne kod škole.

Na lokaciji u parku nazvanom po velikanu bosanske sevdalinke Safetu Isoviću su insistirali veterani ovog odreda, a na konkursu je izabrano idejno rješenje koje je uradio Nebojša Šerić Šoba, sarajevski umjetnik koji danas živi u New Yorku, koji je tokom rata bio pripadnik Armije Republike BiH.

Tenk je bio nekima i “inspiracija” pa je tako u Facebook grupi Relevantna razina duhovitosti koja na duhovit i humorističan obrađuje ozbiljna društveno-politička dešavanja u Bosni i Hercegovine, objavljena i pjesma pod nazivom “Moj tenk”.

(Erna H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.