11.6.2024. 14:17
0
Bećirović s predsjednicom Sjeverne Makedonije: Jačanje regionalne saradnje ključno je za stabilnost regije
FOTO: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu. Sastanak je održan uoči Samita u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će biti održan 13. juna u Skoplju.

Tokom razgovora, predsjedavajući Bećirović i predsjednica Siljanovska Davkova iskazali su posvećenost jačanju odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Istaknuto je da će se uložiti dodatni napori kako bi se dvije države zajednički suočile s izazovima i iskoristile prilike za napredak u regiji, uz naglasak na jačanje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije prijateljski, te da postoji niz pitanja od zajedničkog interesa, uključujući ekonomski razvoj, sigurnost i evropske integracije. Bećirović je posebno naglasio potrebu za unapređenjem trgovinskih odnosa, te za stvaranje povoljnijeg investicijskog okruženja za privrednike.

On je, također, istakao važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu obje države.

"Transportna povezanost Sarajeva i Skoplja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na obim vanjskotrgovinske razmjene, kao i na cjelokupnu ekonomsku saradnju", naglasio je Bećirović.

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova istakla je važnost stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji.

"Postoje i drugi važni aspekti međusobnih odnosa, uključujući saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Intenziviranje ovih aktivnosti dodatno će učvrstiti prijateljske veze dvije države", rekla je predsjednica Siljanovska Davkova.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.