13.6.2024. 22:50
0
Okončano suđenje u Americi: Mirsad Ramić proglašen krivim za terorizam
Federalna porota Voren Kauntija proglasila je Mirsada Hariza Adema Ramića (34), porijeklom iz BiH, krivim po više tačaka optužnice koja ga je teretila za pružanje podrške terorističkim organizacijama i pridruživanje Islamskoj državi (IS).

Izricanje presude je zakazano za septembar, a postoji mogućnost da bude osuđen i na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 50 godina.

Inače, Ramić ima dvojno državljanstvo BiH i SAD-a.

Podsjetimo, Mirsad Ramić optužen je za pružanje podrške terorističkim organizacijama i pridruživanje Islamskoj državi (IS).

Prema sudskoj dokumentaciji, Ramić se tereti da je 3. juna 2014. zajedno sa još dvije osobe otputovao iz SAD u Istanbul, a potom su, prema dokumentaciji iz istrage, prešli u Siriju kako bi se pridružili IS.

Ramić je u Siriji bio na obuci Islamske države, te je dobio oružje. Navodno je pucao iz puške AK-47 ("kalašnjikov"). Kako navodi Ministarstvo pravde, Savezni istražni biro (FBI) predočio je i dokaze. Naime, najmanje jedna fotografija ga prikazuje u vojnoj opremi, kako stoji ispred kamioneta s oznakom Islamske države te nosi protivavionski bacač.

Ukoliko bude osuđen na maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora, u tom slučaju biće kažnjen i sa 750.000 dolara, ali i doživotnim nadzorom, ukoliko doživi izlazak na slobodu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.