22.6.2024. 12:13
1
Za 28 godina državljanstva BiH se odreklo skoro 100.000 ljudi
FOTO: Ilustracija
Državljanstva BiH se od 1. januara 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi sticanja državljanstva NJemačke, Austrije i Slovenije, podaci su Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Državljanstva se u posljednje tri godine odrekla 8.991 osoba, a od početka ove godine 893, ali je u odnosu na prethodne u 2024. godini smanjen broj zahtjeva za prestanak državljanstva odricanjem.

Najčešće se kao stvarni razlozi odricanja pasoša matične zemlje navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, te studiranje u inostranstvu.

Prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva, čak 9.125, a 8.344 je to učinilo godinu dana ranije.

Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.