22.6.2024. 18:49
0
Sevlid Hurtić u Zürichu prisustvovao Skupštini Poslovne unije dijaspore BiH
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić danas je, 22. Juna 2024. godine, u Zürichu, u Švicarskoj, prisustvovao Skupštini Poslovne unije dijaspore Bosne i Hercegovine.
Radi se o jedinstvenoj platformi za umrežavanje i zajedničko učešće u projektima, koja pruža informacije o potrebama i ponudama članica Privredne unije i potencijalnim poslovnim partnerima širom Evrope i Bosne i Hercegovine, a Skupština je do sada održana u Frankfurtu, Mariboru i Beču.

U svom obraćanju prisutnima, ministar Hurtić je naglasio značaj povezivanja bh. privrednika, posebno u kontekstu investiranja u našu domovinu, te se osvrnuo na podršku i odnose Švicarske u Bosne i Hercegovine.

-Švicarska je jedina država koja je uključila oblast migracija, uključujući i dijasporu, u svoj program razvojne pomoći Bosni i Hercegovini.

Moram naglasiti da dijaspora u Švicarskoj ima veliki značaj u povezivanju firmi iz Bosne i Hercegovine sa poslovnim partnerima i kupcima u Švicarskoj. Inspirativni i uspješni primjeri su poslovne priče i karijera Hasana Hasića iz Bihaća i njegove firme za izradu dizajnerskog namještaja u Švicarskoj i Tatomira Jovičića iz Foče, vlasnika firme koja, između ostalog, obezbjeđuje štandove i proizvode od drveta iz Bosne i Hercegovine za Turistički savez Lausanne, a također proizvodi i sir visokog kvaliteta po švicarskom receptu na farmi u Bosni i Hercegovini, što je predstavljeno na jednom od prethodnih poslovnih foruma dijaspore u Zürichu, kazao je Hurtić.

Ministar je također podsjetio na niz važnih bilateralnih sporazuma između dvije zemlje, te dodao da je u okviru Memoranduma o razumijevanju o migracijskom partnerstvu, Ambasada Švicarske finansirala nekoliko projekata Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u oblasti iseljeništva.

Prisutnima se obratila i mag. Dženeta Halilović, savjetnica u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Bernu, kazavši da promocijom Bosne i Hercegovine kao ravnopravnog partnera u bilateralnim odnosima, ali i kroz multilateralne organizacije i institucije, uz promociju njenih ekonomskih potencijala, treba postići unaprijeđenje percepcije o zemlji i Državi, te dalje osnaživanje i učvršćivanje vanjskopolitičke pozicije Bosne i Hercegovine.

Prema podacima, u Švicarskoj živi oko 65.000 osoba koje su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Od toga je 37.000 steklo državljanstvo Švicarske ne odričući se bh. državljanstva, dok ostali imaju stalni boravak, odnosno radne dozvole. Također, u ovoj zemlji studira značajan broj studenata iz Bosne i Hercegovine i djeluje veliki broj udruženja i organizacija dijaspore.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.