22.6.2024. 22:25
2
Đuro Kozar upozorava: "Helikopter u Trebinju nije za gašenje požara. Moguć desant iz Trebinja"
FOTO: hayat tv
U sedmici iza nas ništa novo u Bosni i Hercegovini. Ponovo su pojedinci i firme iz naše države stavljeni na crnu listu SAD zbog podrivanja Daytonskog sporazuma i sigurnosti naše države. Pored ovoga održana je sjednica PIC-a na kojoj se vodila rasprava o ukidanju OHR i ispunjavanju uvjeta '5+2' čime bi se ured Visokog predstavnika konačno zatvorio.

Da povratnici u manjem bh. entitetu nisu pušteni na miru svjedočili smo ponovo ove sedmice. Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je pozivan na saslušanaj u PU Zvornik kako se navodi zbog ugrožavanja sigurnosti.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kaže za televiziju Hayat da "dolazak helikoptera je nezakonit i ne ide u prilog dobrosusjedskih odnosa".

"To nije helikopter za gašenje požara. U njega može stati 12 vojnika koji mogu izvršiti desant. Možda ne bi imao borbene zadatke ali njegovo prisustvo je izazvalo strah kod ljudi. Ovaj snedavno održani sabor, na kojem je i dogovorena ova saradnja, je predstavio BiH kao teritoriju a manji bh. entitet RS kao državu", kaže Kozar.

Helikopter koji je doletio u Trebinje iz Srbije nije dobio potrebno odobrenje. Nije bilo adekvatnih reakcija od onih političara koji za sebe kažu da rade u interesu države BiH. Kozar ističe da nije ni očekivao da ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reaguje jer on ipak odobrava ovaj dolazak helikoptera MUP-a Srbije.

"Nisam ni očekivao da će Nešić reagirati. Mislio sam da će Konaković i Helez reagirati jer je helikopter došao nenajavljen. Da je upućena nota ne znam da li bi je naš amabasador prenio jer više radi za bh. entitet RS nego za državu BiH", ističe Kozar.

Krajem radne sedmice održana je sjednica PIC-a na kojoj je pružena podrška Visokom predstavniku. Naš gost je istakao kako je dobro da se mandat OHR-a nije promijenio te kako je važno ko je zamjenik Visokog predstavnika koji je ujedno i supervizor za Brčko distrikt.

"PIC je ustanovljen da daje podršku Visokom predstavniku, nebitno ko je on. PIC je dao podršku i u tome vidim njegovu najveću vrijednost da može da raspolaže bonskim ovlastima. Drago mi je da se nije promijenio mandat Visokog predstavnika. Drago mi je također da je Luis Krožik imenovan kao prvi zamjenik koji je ujedno i supervizor za Brčko. A znamo da Dodik ima određene aspiracije da Brčko bude dio manjeg bh. entiteta RS. Više puta su isticali da se ukine taj arbitražni sud i da se ukine supervizor. Tako bi se Brčko distrikt pustilo na milost i nemilost Srbima koji su većina jer se Bošnjaci nisu nažalost vratili u taj dio BiH", poručuje Kozar.

Prema Daytonu, manji bh. entitet RS može da uspostavlja veze sa drugim država ali nakon odobrenja Parlamenta. U međuvremenu, Srbija je iskoristila nedostatke mirovnog sporazuma te mimo Parlamenta BiH uspostavlja saradnju sa manjim bh. entitetom RS. U tom tonu predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sebi daje za pravo da se miješa u pitanje državne imovine BiH.

"Srbija je jedna od potpisnika Daytonskog sporazuma i partnerska zemlja bh. entitetu RS u skladu sa Daytonom. Smatraju da imaju sva prava jer im to Dodik dozvoljava. Međutim, i Trojka i HDZ tolerišu takvo miješanje. Ne može niko da dodjeljuje nekome prava na imovinu. Sukcesijom nakon raspada Jugoslavije je usvojena odluka u PSBiH prema kojoj imovina pripada državi. Oni to zanemaruju i kažu da to pripada bh. entitetu RS. Entitetima pripada teritorija a ne imovina", ističe Kozar.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.