25.6.2024. 17:47
0
Delić najavio nova zakonska rješenja usmjerena unaprjeđenju socijalne zaštite i tržišta rada u FBiH
Zakon o socijalnim uslugama, prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine, uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da će na sutrašnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, biti razmatrana tri važna zakona iz resora rada i socijalne politike i to Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o socijalnim uslugama i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Ti zakoni predstavljaju značajan reformski korak i imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, naročito onih u potrebi saopćeno je danas iz Kabineta ministra rada i socijalne politike Delića.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom donosi olakšanja korisnicima dječijeg dodatka, ukidanjem obavezne godišnje revizije rješenja za federalni dječiji dodatak. Također, bez cenzusa se u pravo uvode djeca s malignim oboljenjima, a primanja po osnovu ličnih invalidnina se izuzimaju iz porodičnog cenzusa.

Zakon o socijalnim uslugama, prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine, uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga. Tim zakonom se osigurava jednostavan, transparentan i pristupačan pristup socijalnim uslugama za sve građane, posebno za djecu i odrasle u stanju potrebe. Definiraju se prava i obaveze kako korisnika tako i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje sistem socijalne zaštite.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih donosi reformu tržišta rada. Ključne promjene uključuju odvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla i vraćanje uloge posrednika službama za zapošljavanje. Administriranje zdravstvenog osiguranja se izmješta iz službi za zapošljavanje, što će omogućiti efikasnije posredovanje u zapošljavanju. Ta zakonska rješenja usmjerena su na poboljšanje kvaliteta života građana Federacije Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na socijalnu zaštitu i zapošljavanje – saopćeno je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.