26.6.2024. 9:05
0
Ovo je rijeka Ukrina nekad i sad: Šta je uzrok neprirodnog zamućenja?
FOTO: Nezavisne novine
Rijeka Ukrina ponovo je ovih dana zamućena, žale se mještani okolnih naselja i navode da je uzrok tome ispuštanje jalovine iz Rudnika Stanari, a kako nam je potvrđeno iz Inspektorata RS, oni su prethodno izašli po prijavi i utvrdili da je većina odvodnih kanala očišćena na površinskom kopu Ostružnja, te su EFT – Rudnik i TE Stanari naložili da očiste i ostale, ali i da provjere kvalitet vode.

Kako su za Nezavisne kazali mještani, ovih dana je Ukrina u Dragalovcima mutna, ali je, ističu, neprirodno crvene boje, dok je u Kulašima usljed padavina rijeka normalno zamućena.

Ističu da je razlika očigledna, zbog čega traže da se što prije reaguje i ustanovi šta je razlog tome.

Inače, i Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora, sredinom ovog mjeseca je objavio snimak te kazao da se lično uvjerio kako izgleda rijeka Ukrina na kupalištu Prljača u Štrpcima.

On je tada naložio inspekcijskim organima da utvrde šta je uzrok zamućenja.

Kako su kazali za “Nezavisne” iz Inspektorata Republike Srpske, oni su izašli po prijavi te je u trenutku inspekcijske kontrole konstatovano da je subjekat kontrole većim dijelom očistio kanale za odvodnju površinskih voda, te da je čišćenje potrebno provesti do kraja.

“S tim u vezi, privrednom subjektu je naloženo da izvrši čišćenje kanala za prikupljanje vode sa kosina etaža, koji se nalaze uz puteve uspostavljene na površinskom kopu Ostružnja, da u cijelosti izvrši čišćenje kanala koji se nalazi između PK Ostružnja i regionalnog puta, te da izvrši monitoring kvaliteta vode putem ovlaštene institucije na način kako je to propisano ekološkom dozvolom”, kažu iz Inspektorata RS.

Pojašnjavaju da je površinski kop Ostružnja trenutno u fazi pripreme, odnosno da se tek izgrađuju te postavljaju objekti i oprema za korišćenje, otvaranje i eksploataciju uglja.

“S obzirom na to da objekti i oprema za prikupljanje, tretiranje i odvodnju oborinskih voda još nisu završeni, usljed obilne kiše koja je nastupila u večernjim satima došlo je do sapiranja zemljišta sa manipulativnih površina u tolikoj mjeri da postojeći kapaciteti za prihvatanje, odvodnju i tretiranje nisu bili dovoljni. Na površinskom kopu Ostružnja zasad su izgrađeni ili su u fazi izgradnje taložnik za slivne i otpadne vode sa sjeverne ekspozicije, dva taložnika za slivne i otpadne vode sa južne ekspozicije kopa i dva obodna kanala sa istočne i zapadne strane na sjevernoj ekspoziciji”, navode iz Inspektorata RS.

Osim toga, inspektorima je, navode, predočen i Smjenski izvještaj EFT-Rudnik i TE Stanari, Privredne vatrogasno-spasilačke jedinice, o svim mjerama koje su preduzete na otklanjanju posljedica i čišćenju i pranju propusta, puteva i kanala, od strane subjekta kontrole, i to iste večeri nakon nevremena.

Ukrina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.