3.7.2024. 13:21
0
Bošnjakinja ili Srpkinja? - Ustavni sud RS razmatrat će nacionalnu pripadnost Dragane Čavke
Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS nisu danas postigli saglasnost u vezi s imenovanjem Dragane Čavke za člana Upravnog odbora RTRS.

"O tom kadrovskom rješenju će se izjašnjavati Ustavni sud RS", potvrdio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

On je rekao da su predstavnici Kluba delegata bošnjačkog naroda na sjednici iznijeli stav po kojem „nacionalna pripadnost Dragane Čavke kao Bošnjakinje nije pravilno provjerena“.

"Naše mišljenje je da mi tu nemamo šta provjeravati, odnosno da nemamo pravo da nekome prebrojavamo krvna zrnca. Ona se na listiću prijavnom izjasnila tako kako se izjasnila", rekao je Stevandić.

Dragana Čavka imenovana je na prethodnoj sjednici NSRS za člana Upravnog odbora RTRS kao pripadnica bošnjačkog naroda. Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

"Na sjednici Vijeća naroda su isto mišljenje imali i klubovi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je Klub ostalih glasao za", rekao je ranije za Fenu predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković.

Čavka se ranije izjašnjavala kao Srpkinja.

"Ne vidim ništa sporno u tome. Osjećam se kao Bošnjakinja i to pravo mi garantiraju Ustav i zakoni", bio je njen kratak komentar.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.