4.7.2024. 19:43
0
Akademik Duraković: Moramo se pobrinuti da sačuvamo Bosnu i gradimo je na evropskim vrijednostma
FOTO: NAP
Akademik Esad Duraković upozorava da je Bosna i Hercegovina kao država danas izložena najtežim destrukcijama, prijetnjama teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

O tome, ističe, među ostalima svjedoči povampireni nacionalizam artikuliran i na nedavnom "svesrpskom saboru", iza koga su stale dvije vlade.

Novinska agencija Patria u nastavku prenosi ostatak obraćanja akademika Durakovića na Konvenciji koju su večeras u Sarajevu pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska" organizovali Krug 99 i NVO Čuvari Bosne.

Naša odbrana države BiH utemeljena je na Ustavu BiH, na zakonima i odlukama niza najviših međunarodnih institucija (OUN, Sud u Strazburu, Haški sud, Venecijanska komisija i dr.), pa je kao takva ova odbrana države BiH legalna i legitimna, kako u povijesnoj vertikali, tako i u aktualnoj međunarodnoj realnosti.

BiH je više od države - Bosna je zemlja, i to je važan faktor njena opstajanja, ali moramo se pobrinuti za nju, inače izgubit ćemo je. Neću se u ovome času baviti deskripcijom ove krize jer je odveć poznata, nego ću ponuditi sljedeća načela za njeno prevladavanje.

I

Očuvanje države Bosne i Hercegovine je apsolutni prioritet. Svaka politička i društvena aktivnost koja šteti državnosti BiH apsolutno je neprihvatljiva. Iz ovoga temeljnog načela proizlaze sva druga načela usklađujući se s njim. Ukoliko su suprotna tome, smatraju se antidržavnim.

II

U skladu s tim, interes države mora biti iznad interesa svake političke partije, kao i iznad interesa svakog pojedinca, ili grupe. To je apsolutni minimum ispod kojeg ne smije ići nijedna politička partija ili društveni subjekt.

III

Jačanje državnih institucija mora biti prioritet svih politički osviještenih subjekata i državnog aparata. Među ključnim faktorima za prevladavanje krize jest uspostava nezavisnog pravosuđa, osujećenje sprege između pravosuđa i politike.

IV

Nužna je stalna opredijeljenost da se država Bosna i Hercegovina gradi na načelima evropskih demokratskih dostignuća i vrijednosti, posebno u promoviranju i pravnoj zaštiti građanina kao nosioca temeljnih prava i sloboda, u skladu s odredbama Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda Vijeća Europe.

V

Bosanstvo u značenju pripadnosti državi afirmirati kao vrijednost, funkcionalnu upravo u očuvanju državnosti. Afirmiranjem bosanske nacije ne osporava se etnički identitet bilo kojem narodu u BiH jer te dvije vrste identiteta su komplementarne a nisu uzajamno isključive. Otpor bosanstvu je podrška etničkoj fragmentaciji društva u BiH, zatim antagoniziranju etničkih grupa i konačno - etnoteritorijalizaciji i disoluciji države po tome načelu.

Ustavno i političko utemeljenje bosanske nacije u značenju pripadnosti državi najbolji je odgovor susjednim velikodržavnim projektima koji destabiliziraju BiH, insistirajući samo na kategoriji naroda u BiH i poričući njenu naciju. BiH je jedina država koja nema svoju naciju.

Primjera radi, u Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Americi i td. ima mnoštvo etničkih grupa, ali su svi oni Francuzi, Nijemci, Rusi, Amerikanci. Samo nama se osporava nešto što je apsolutno i posvuda u svijetu normalno. Promovirati ideju mira, kroz dijalog i razumijevanje naših različitosti koje nas sve obogaćuju kao građane, kao ljude.

VI

Bosna i Hercegovina mora biti država u kojoj su svi građani, narodi i manjine ravnopravni na cijelom njenom teritoriju, u kojoj će funkcionirati vladavina prava, bez etničkih antagonizama, bez omalovažavanja i nepriznavanja prava drugima i drugačijima. Državu urediti tako da su potpuno zaštićena individualna, građanska prava, etnički i kulturalni identiteti, što nije u koliziji sa bosanstvom kao nacionalnim identitetom u značenju pripadnosti državi.

VII

Nikada ne vrijeđati niti ponižavati bilo koji narod i ne poistovjećivati ga u cjelini s određenim političkim subjektima ili institucijama.

VIII

Ne smije se pristati ni pod kakvim uslovima na dalju etnoteritorijalizaciju BiH u bilo kojem pravnom, političkom ili administracijskom preuređenju koje uključuje etničku homogenizaciju, jer to vodi ka konačnoj podjeli BiH po etničkim linijama.

IX

Izuzetno je važno jačanje kvalitetne diplomatije kojom će se stvarati prijateljstva u inozemstvu a koja će pružati podršku izgradnji građanske države BiH. Kvalitetna diplomatija je od nemjerljivog značaja za svaku zemlju, pogotovu za BiH koja se još uvijek bori za odgovarajuću poziciju u svijetu. Kompetentnost i ustavni patriotizam, svijest o primarnom značaju suverenosti države moraju biti glavni kriteriji u imenovanju diplomata.

X

Uporno raditi na promjeni negativne paradigme u odnosu susjednih zemalja koje nisu odustale od teritorijalnih aspiracija prema BiH, a ta činjenica je i danas glavni generator krize.

XI

Stalno upozoravati međunarodnu zajednicu na njene obaveze prema očuvanju BiH jer ta zajednica tokom minulih decenija uglavnom nije ohrabrivala u BiH građanski orijentirane političke subjekte i ustavne patriote nego etnije. Dugo već najčešće samo izražavaju zabrinutost zbog krize u BiH. Umjesto verbalizacije, zahtijevamo efikasnu akciju međunarodne zajednice, dakle i Visokog Predstavnika, za očuvanje državnosti BiH. Mi ne tražimo ništa više od toga da bude uređena kao i druge demokratske i građanske države i društva.

XII

Zahtijevamo da politički subjekti na poziciji i u opoziciji pruže neodložan i odlučan otpor svim faktorima dezintegracije, te da nipošto ne prave kompromise s njima na račun državnosti BiH, pune ravnopravnosti njenih građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH.

XIII

Pozivamo intelektualce, akademsku zajednicu općenito, sve građane BiH a koji se u većini pokazuju apatičnim u odnosu prema sudbinskoj krizi koju BiH proživljava, da se angažiraju za njeno očuvanje i prosperitet, da njeguju državotvornu svijest i ustavni patriotizam konstruktivnim istupanjima u javnosti, znajući da se upravo sada, u našem vremenu, odlučuje o budućnosti naše zemlje. Nemamo pravo na pasivnost jer je ona saučesništvo u destrukciji najveće vrijednosti koju imamo. Država se ne poklanja; za nju se treba izboriti i valja je njegovati.

XIV

Pored upozorenja međunarodnim faktorima koji objektivno imaju odgovornost za krizu u BiH, moramo biti svjesni da njena perspektiva ipak najviše zavisi od nas jer će nam i svijet pomoći samo onda ako jasno i odlučno, masovno i permanentno stavljamo do znanja svima da nam je stalo do BiH. Oni hoće da nas višedecenijskim mrcvarenjem uvedu u stanje potpune apatije.

Držimo se jednoga već poznatog načela patriotizma koje je pitanje opstanka, časti i dostojanstva a sadržano je u tome da mi, ili ja, u ovome teškom vremenu, ne pitam šta Bosna može učiniti za mene, šta mi daje, već šta ja mogu učiniti za Bosnu u ovoj sudbinskoj krizi. Učinimo to! Ne odustajmo!

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.