9.7.2024. 18:00
0
Reagovali iz Ambasade SAD: Zvaničnici Vlade RS su instrumentalizovali posjetu policijskih i vojnih kadeta Srbije
FOTO: n1
Ambasada SAD je prokomentarisala to što su kadeti Vojske Srbije prodefilovali Prijedorom.

- Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova. To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacista nakon ofanzive partizana na Kozaru 1942. godine, kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje koju su počinili elementi Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine - istakli su iz Ambasade SAD.

Dodali su da svi imaju obavezu priznati istinu o ratnim zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kao i da odaju počast žrtvama.

- Ovo se posebno odnosi na zvaničnike BiH – bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale – na svim nivoima vlasti. Nažalost, neki zvaničnici Vlade RS-a odlučili su da instrumentaliziraju posjetu srpskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u Bosni i Hercegovini. Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje - naveli su iz Ambasade SAD.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.