9.9.2024. 9:23
1
Svijet će uskoro dobiti prvog bilionera
FOTO: unsplash/ilustracija
Prema podacima novog izvještaja grupe koja prati bogatstvo u svijetu, Elon Musk je na putu da postane prvi bilioner na svijetu, to jest da preskoči granicu od hiljadu milijardi dolara, i to do 2027. godine.

Godinu kasnije, u klubu bilionera mogao bi da mu se približi Gautam Adani iz Indije
Zaključak istraživanja koje su sproveli stručnjaci akademije “Informa Connect” o šefu kompanije za proizvodnju električnih automobila „Tesla“, privatne raketne kompanije „Space X“ i platforme „X“ (bivši „Twitter“) je da bogatstvo Elona Muska raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 110 posto.

Musk je takođe i najbogatija osoba na svijetu, sa imetkom od 251 milijardu dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera, prenosi RTS.

Sprovedena analiza akademije sugeriše da će osnivač poslovnog konglomerata „Adani“, Gautam Adani iz Indije biti druga osoba na planeti koja će dostići status bilionera. To bi, navodno, trebalo da se dogodi 2028. godine, ako njegova godišnja stopa rasta imetka ostane na 123 posto.

Jensen Huang, glavni izvršni direktor tehnološke firme “Nvidia”, i Prajogo Pangestu, indonežanski energetski i rudarski mogul, takođe bi mogli da postanu bilioneri 2028. ako se njihove putanje bogaćenja održe.

Bernard Arnault, šef konglomerata LVMH (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton) treća osoba na listi najbogatijih na svijetu, sa oko 200 milijardi dolara bogatstva, na putu je da dosegne bilion dolara 2030. godine, iste godine kada bi to mogao i Mark Zuckerberg, izvršni direktor kompanije „Meta“.

Pitanje ko bi mogao biti prvi bilioner na svijetu fascinira javnost otkako je svijet krunisao svog prvog milijardera 1916. godine. To je bio američki Džon D. Rokfeler, osnivač i u to vreme najveći dioničar kompanije „Standard oil“.

Uprkos toj fascinaciji, mnogi stručnjaci vide akumulaciju ogromnog bogatstva kao društvenu bolest. Prema računici jednog izvještaja, samo jedan posto najbogatijih ljudi odgovoran je za više emisije ugljen-dioksida nego 66 posto najsiromašnijih na planeti.

Elon Musk
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.