10.7.2024. 19:47
0
Učesnici "Marša mira" stigli u Potočare: Trodnevnim pješačenjem odali počast žrtvama genocida
FOTO: n1
Kolona s učesnicima Marša mira, u kojem ove godine učestvuje oko 5.000 ljudi koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, stigla je u Potočare, nakon što su za tri dana prepješačili gotovo 100 kilometara.

U Memorijalni centar ušli su noseći zastave Bosne i Hercegovine, ali i zastave Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima.

Po ulasku u kompleks Memorijalnog centra, učenjem Fatihe odali su počast svim ubijenim u genocidu u Srebrenici.

Kada Hotić obratila im se u ime majki.

-  Cijenjeni učesnici Marša mira koji ste prošli ovaj put od Nezuka do mezarja, gdje su vaši sunarodnjaci i naša djeca, muževi i očevi, pokušali taj put da pređu. Borili su se da pređu taj put, vidjeli ste kakav je i koliki je. Bili su gladni, žedni, ranjavani, a ako bi naišli na neku vodu bila je zatrovana. Vi ste prošli dio taj puta, hvala vam, znam da vam je bio težak, vruće je. Ali ste bar negdje imali vodu, negdje vas je neko počastio hranom. Oni to nisu mogli, prolazili su u strahu, ubijani. Mnogi su pokopani ovdje, mnogi se neće ni pokopati. Hvala vam od srca kao od majke sto se na ovaj način sjećate žrtava genocida - kazala je Hotić, prenosi Faktor.

Nakon dolaska, kao i svake godine, učesnici Marša mira će tabute žrtava ubijenih u genocidu, kojima će biti klanjana dženaza sutra, iz nekadašnje fabrike akumulatora s ruke na ruku iznijeti na musalu u mezarju Memorijalnog centra.

Kolona Marša mira se kretala istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su se Srebreničani pokušali probiti do teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine 1995. godine, nakon što je Vojska RS-a zauzela Srebrenicu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.