28.9.2024. 19:16
0
BiH u Indeksu zakona i reda bolje rangirana od mnogih članica EU
Indeks zakona i reda (Law and Order Index) za 2023. godinu, koji je protekle sedmice objavila američka multinacionalna analitička kompanija Gallup, pokazuje da su prošle godine ispitanici u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama regije, prijavili da se osjećaju sigurnije i da imaju više povjerenja u svoju policiju od građana mnogih članica Evropske unije.

Indeks zakona i reda zemlje je zasnovan na prijavljenom nivou povjerenju ljudi u lokalnu policiju, njihovom osjećaju lične sigurnosti i učestalosti krađa, napada ili pljački u protekloj godini. Što je rezultat veći, veći je udio populacije koja je izjavila da se osjeća sigurno.

Rezultati u ovom izvještaju zasnovani su na nacionalno reprezentativnim uzorcima među odraslom populacijom od 15 i više godina u 140 zemalja i područja tokom 2023. godine. Sa izuzetkom Kine i podskupine od 26 zemalja, rezultati za 2023. zasnovani su na telefonskim anketama ili anketama licem u lice sa oko 1.000 ili više ispitanika.

Zemlje ili područja na vrhu Indexa su Kuvajt (98), Singapur (95) i Tadžikistan (95).

Na dnu liste su Liberija (50), Ekvador (55) i Sijera Leone (57).

Bosna and Herzegovina ima rezultat 82, a isti imaju i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kirgistan, Latvija, Sjeverni Kipar, Slovačka, Somalija i Turska.

Ono što je zanimljivo je da je ovaj rezultat viši od rezultata mnogih članica EU, počevši od Hrvatske i Italije sa rezultatom 81 – što je rezultat i za Australiju, Bangladeš, Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Rezultat za članice EU Bugarsku i Rumuniju je 78, a za Kipar i Grčku je 77.

Također je zanimljivo da u regiji prednjači Kosovo sa rezultatom 91, te je u grupi zemalja sa Estonijom, Finskom, Islandom, Luksemburgom i Švicarskom.

Rezultat za Crnu Goru je 88, dok je za Albaniju i Srbiju 84 (u grupi sa Francuskom, Irakom, Izraelom, Maltom i Filipinima).

Gallupova svjetska anketa je najsveobuhvatnije istraživanje u svijetu koje sakuplja podatke koji se tiču 98% odrasle svjetske populacije putem godišnjih, nacionalno reprezentativnih anketa s uporedivim pokazateljima u različitim zemljama. Ova anketa se koristi za mjerenje i praćenje napretka za nekoliko ciljeva održivog razvoja UN-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.