2.8.2024. 11:26
4
Bečarević: Direktori svih komunalnih preduzeća u KS su pod istragom, gdje su sad Okerić i Konaković da nam pričaju o poštenju
Almir Bečarević, nekadašnji ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, komentirao je današnje pretrese u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad.

Upravo je Bečarević, ali kako kaže, i mnogi drugi, Tužilaštvu kantona sarajevo podnosio krivične prijave zbog zloupotreba u javnim preduzećima u KS.

“Pretpostavljam da je ova akcija prevashodno usmjerena na imenovanja po šest mjeseci u tri godine koje su radili unutar KJKP Rad i plus javne nabavke. Poštenje Trojke se upravo najbolje vidi kroz ovu današnju akciju i kroz ono što se dešava u Ministarstvu komunalne privrede – tamo im je SIPA. Gdje su sad Okerić i Konaković da nam pričaju o poštenju u Kantonu Sarajevu”, pita Bečarević.

Kako kaže, “sve ono što su pričali da neće raditi sad se dokazuje da rade”.

“To je sprega ne samo kriminala, nego nepotizma, familijarnih, kumovskih veza, nema šta nema u komunalnom preduzeću Rad, ali i u ostalim preduzećima – Vodovod, Sarajevogas, Park… Sve ovo se nadam da će Kantonalno tužilaštvo istražiti i da će po svim prijavama koje sam i ja kao tadašnji ministar podnosio, ali i mnogi drugi, doprinijeti da se napokon riješi ova halka – jer to je halka koja je unutar Kantona Sarajevo toliko uvezana kroz ovih zadnjih pet godina vlasti Trojke, da je taj kriminal više nemoguće gledati”, kaže Bečarević za Faktor.

Bečarević kaže da pretpostavlja da se pretresi u KJKP Rad prevashodno odnose na imenovanja vršilaca dužnosti direktora šest puta po šest mjeseci u tri godine.

“Pretpostavljam, jer sam bio i svjedok Tužilaštva. Namjerno nisu htjeli da raspisuju konkurs za izbor direktora nego su to produžavali tri godine šest puta. A posebna priča, i ja se nadam da je i ta priča u ovome što sada izuzimaju dokumentaciju, to je pitanje nafte, odnosno kredita Razvojne banke koji je uzet za kupovinu mašina, a onda se preko UNDP-a, preko telefona, nabavljala nafta”, kaže Bečarević.

Dodaje da je “posebno interesantno da čovjek koji je radio ova imenovanja u Nadzornom odboru – ta ista Trojka ga je postavila za izvršnog direktora u Željeznicama FBiH”.

Na upit o tome da su sporne nabavke nafte bile za mandata prošle vršiteljice dužnosti direktora KJKP Rad, Bečarević je kazao kako je “gospodin Salamović bio taj koji je bio glavni izvršilac, jer on je bio vezan upravo za tu naftu”.

“Što se tiče imenovanja, ponavljam, to je radio predsjednik Nadzornog odbora Reuf Sulejmanović, jer Vlada KS ne daje kao na federalnom nivou prethodnu saglasnot, nego to unutar samih preduzeća se rade ta imenovanja”, pojasnio je Bečarević, te dodao:

“I da ne idem dalje, jer sve sam to objasnio, još dok sam bio ministar, o kakvim porodičnim, familijarnim, kumovskim, prijateljskim vezama se radi. I jednostavno kažem – podržavam, kao i Stranka za BiH što podržava, svim srcem ono što Kantonalno tužilaštvo radi. Ono što rade u Ministarstvu komunalne privrede i ono što se nadam u budućnosti da će raditi prema ostalim komunalnim preduzećima, jer svaki direktor u svakom komunalnom preduzeću u kantonu je pod istragom.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.