2.8.2024. 13:22
1
Dodik: "Narednih mjeseci ćemo znati kako će kretati BiH"
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik bio je danas u Šušnjaru kod Sanskog Mostar gdje se obilježavalo stradanje Srba prije 83 godine.

On je tu održao i govor u kojem je govorio o politici i opstanku entiteta RS.

Kada se izuzmu one standardno skandalozne poruke o entitetu kao državi, Dodik je imao za Srbe imao nekoliko zanimljivih poruka.

On je kazao da srpski narod i RS žele mir i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da ne mogu biti u BiH u 'kojoj žele da ih satanizuju'.

"Želimo poštovanje Dejtona, a ne BiH kojom žele da nametnu unitarni koncept. Јedina garancija za slobodu i sjećanje na srpska stradanja može biti samo Republika Srpska i ništa manje što je napisano u Dejtonu", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su se 'neki ponovo okomili na rukovodstvo Republike Srpske' i da ti neki žele da uruše njegov autoritet i hoće da ga kažnjavaju zbog toga što kaže da 'RS želi da sama odlučuje o svojoj sudbini'.

Onda je dao izjavu koja očito ima cilj da unese strah i nemir među građane RS od fantomskog neprijatelja.

"U narednim mjesecim će biti poznato kako će se kretati BiH. Na desetinama mjesta sam čuo da je Republika Srpska bila privremena priča. Ako razgrade RS, to će voditi ka novom egzodusu, a mladih više biti neće. RS mora da se brani i da bude objedinjena", naglasio je Dodik.

On je ponovio da je ponosan Deklaraciju sa tzv. svesrpskog sabora koja je usvojena u parlamentima Republike Srpske i Srbije, te istakao da ovaj dokument svjedoči o odgovornosti sprskih predstavnika i daje smjernice za očuvanje nacionlanog identiteta.

Onda je kazao da Srbiji želi sve najbolje, ali da je RS 'njihova država' misleći na bosanske Srbe.

"Mi nismo bosanski Srbi, naša država je Republika Srpska! Želimo sve najbolje Srbiji i radujemo se njenom razvoju. Ne možemo biti u BiH u kojoj žele da nas satanizuju. Borit ćemo se da očuvamo dejtonski status i nećemo pristati na priču kako je BiH zemlja za nas. To vidimo u Šušnjaru, da nije bilo paroha ovo ne bi bilo ni pokošeno. Ovdje čak nema ni predstavnika lokalne vlasti. To vam je BiH", naglasio je Dodik.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.