2.8.2024. 14:55
0
Lista kandidata za načelnike općina u KS: Evo ko se sve nalazi na spisku
Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne liste kandidata za predstojeće lokalne izbore. Kada je riječ o općinama u Kantonu Sarajevo, situacija ostaje uglavnom nepromijenjena, s poznatim imenima koja će se natjecati za načelničke pozicije.

U Općini Centar Sarajevo, među kandidatima su Srđan Mandić, kojeg podržavaju Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP), te Dennis Gratz, kojeg uz Demokratsku frontu (DF) podržavaju Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Tu su još i Tarik Jažić, kandidat Zelenih građanskih inicijativa (ZNG) i Platforme za progres (PZP), Sead Srna iz Narodnog evropskog saveza (NES) i Hajrudin Mulić iz Demokratske stranke BiH.

U Novom Gradu Sarajevo, za načelničku poziciju natjecat će se Semir Efendić (Stranka za BiH), koji ima podršku SDA i DF-a, dok će s druge strane biti Mirza Selimbegović iz Naroda i pravde (NiP) s podrškom cijele Trojke.

Općina Novo Sarajevo će sigurno dobiti novog načelnika, jer aktuelni načelnik Hasan Tanović nije kandidat. SDP je istakao Benjaminu Karić, dok je SBiH uz podršku SDA i DF-a kandidovala Muamera Bandića. Pored njih, u utrci su i Afan Kalamujić (ZNG i PZP) te bivši načelnik Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed.

U Starom Gradu Sarajevo, dva kandidata će se boriti za mjesto načelnika. Irfan Čengić iz SDP-a, uz podršku Trojke i DF-a, suprotstavit će se SDA-ovom Dženanu Selimbegoviću, što predstavlja reprizu nedavnih prijevremenih izbora u kojima je Čengić već jednom odnio pobjedu.

Na Ilidži se također natječu dva kandidata: aktuelni načelnik Nermin Muzur iz NiP-a, uz podršku Trojke, i SDA-ov Samir Lokvančić.

U Hadžićima je SDA kandidovala Eldara Čomora, dok se kao nezavisni kandidat ističe Sabahudin Kezić, a NiP-ov kandidat je Enes Kazić. Trojka ovdje nastupa podijeljeno, s kandidatom NS-a i SDP-a Jazidom Bajrićem, dok stranka Naprijed kandiduje Adisa Merdanovića.

U Vogošći su kandidati aktuelni načelnik Migdad Hasanović (SDA) i Fuad Abaspahić, kandidat stranaka Trojke. Slična situacija je i u Ilijašu, gdje je kandidat SDA Nermin Hodžić, dok Trojka ističe Amara Dovadžiju.

U Trnovu, aktuelni načelnik Ibro Berilo iz SDA suprotstavit će se SDP-ovom kandidatu Bajri Lindovu.

CIK BiH je pozvao političke stranke da pregledaju objavljene liste i prijave eventualne greške kako bi se one pravovremeno ispravile.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.