2.8.2024. 17:01
0
Ratni fotograf traži ljude uslikane u opsadi Sarajeva - poznajete li ih?
Iransko-francuski fotograf Manoocher Deghati, poznat po svojim upečatljivim fotografijama iz ratnih zona, sada traži ljude koje je snimio tokom opsade Sarajeva.

Njegove fotografije iz tog perioda nedavno su postale dio galerije koju vodi Džemil Hodžić na stranici Sniper Alley. Hodžić je pozvao sve koji prepoznaju ljude sa slika da ih označe i podijele objavu kako bi se pomoglo u pronalasku ovih osoba. 

Manoocher Deghati je studirao režiju u Rimu prije nego što se vratio u Iran u ljeto 1978. godine. Tada su počele prve velike demonstracije protiv tadašnjeg režima, koje je on dokumentovao svojim fotografijama. Pratio je ključne događaje novog Homeinijevog režima, uključujući talačku krizu u američkoj ambasadi i iransko-irački rat, koji je pratio šest godina.

Njegova karijera ga je odvela i na Balkansko poluostrvo, gdje je pratio raspad Jugoslavije. Tokom boravka u Sarajevu, zabilježio je mnoge emotivne i potresne trenutke opsade grada. U septembru 1996. godine, Deghati je teško ranjen u Ramali (Palestina) kada ga je pogodio izraelski snajperist. Proveo je dvije godine u Francuskoj na fizikalnoj terapiji.

Njegova posvećenost izvještavanju iz ratnih zona nije prestala nakon ranjavanja. Ponovo je ranjen 2000. godine dok je izvještavao o posjeti francuskog premijera Lionela Jospina Ramali. Deghati je dobitnik brojnih nagrada za svoj rad, koji je ostavio dubok trag u fotožurnalizmu.

Poziv Džemila Hodžića i Manoocher Deghatija pruža priliku ljudima da se prisjete prošlosti i možda pronađu davno izgubljene prijatelje ili članove porodice. Vaša pomoć u ovom projektu može biti od velike važnosti. Ako prepoznajete nekoga sa fotografija, molimo vas da ga označite i podijelite objavu.



Projekat SniperAlley Sarajevo je inicijativa Džemila Hodžića čija je misija arhivirati slike iz opkoljenog Sarajeva nastale u ratnom periodu. Za potrebe ovog projekta potrebna je komunikacija sa raznim fotografima i reporterima koji su djelovali u BiH od ‘92 do ‘95 i dokumentovali ratna razaranja, kao i ostalim ljudima raznih profesija koji su ove bolne godine podijelili sa građanima Sarajeva.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.