2.8.2024. 18:15
0
Bandić poručio Okeriću: Prestanite manipulisati građanima, suočite se s argumentima
Kolega Elvedin Okerić je jednom rečenicom potpuno ogolio način vladavine NiP-a i stranaka Trojke, naveo je na društvenim mrežama zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva Stranke za BiH Muamer Bandić.

Bandićev status na Facebooku, posvećen Elvedinu Okeriću, predsjedavajućem Skupštine KS, inače kadra Naroda i pravde, u nastavku prenosimo u cjelosti.

Kada Okerić kaže da mi (Stranka za BiH) nemamo pravo da išta kažemo nosiocima vlasti u KS i na drugim nivoima u Bosni i Hercegovini, dovoljno govori o sebi i svom političkom opredjeljenju. Takva oholost i nedemokratičnost je tipično obilježje totalitarnih društava u kojima postoji samo jedna istina – i to ona koju propagira vlast. U takvim sistemima, koje kolega Okerić zagovara, opoziciji su zatvorena vrata, baš kao u Kantonu Sarajevo.

Stranke koje su suspendovale Ustav FBiH i politički obespravile Bošnjake, svoj politički pohod u obespravlijvanju opozicije nastavljaju ograničavanjem jednog od temelja demokratije i ključnog uslova za ukupan društveni napredak, slobodu govora. A zaboravljaju da je ključni zadatak opozicije konstruktivna kritika i predlaganje alternativnih rješenja.

Kako i svi Trojkaši, tako se i uvaženi kolega bavi svačim drugim osim onim za šta je plaćen novcem građana. Primjerenije bi mu bilo da već jednom počne dosljedno primjenjivati Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo, a ne da truje javni prostor novim spinovima lutkarskog pozorišta “Čović-Dodik”, istureno odjeljenje Sarajevo.

A kada već želite da diskutujemo argumentovano, onda se suočite i sa ovim činjenicama.

Na državnom nivou Stranka za BiH je zajedno s NES-om, insistirala da se uspostavi vlast bez Milorada Dodika i SNSD-a. Na sastanku u Doboju pred tvojim šefovima Okeriću od Dodika je traženo:

1. Povlačenje iz procedure Zakona o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, kojeg je nedavno usvojila NSRs;

2. Da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao četvrto ministarstvo Vijeća ministara, pripada strankama tzv. Osmorke;

3. Popunjavanje rukovodećih funkcija upravnih organizacija na nivou BiH, koje imenuje Vijeće ministara u skladu s popisom stanovništva. Jer, u trenutnoj situaciji Bošnjaci su u debalansu od -22 posto u odnosu na popis stanovništva;

4. Prekid negiranja i osporavanja naziva bosanskog jezika u obrazovnom sistemu i ostalim institucijama bh. entiteta Rs;

5. Potpisivanje ugovora Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u BiH;

6. Prekid svih protuustavnih aktivnosti i retorike kojom se narušavaju usvojeni principi ustavnosti, zakonitosti, transparentnosti i uzajamnog uvažavanja radi zajedničkog djelovanja.

Niste nas podržali i odlučili ste po svaku cijenu ući u vlast s Dodikom, iako se moglo pokušati praviti vlast s opozicijom iz Rs-a ili barem tim pokušajem natjerati Dodika na ustupke. Tada nam nije bilo jasno zašto, ali danas jeste, jer je kod vas Čovićeva zadnja.

Cijenu podaništva danas plaćaju građani i država Bosna i Hercegovina.

Sigurnosne institucije su razorene, UIO vrši raspodjelu sredstava od PDV-a u korist Rs-a, a na štetu FBiH. Vojska i MUP Srbije po zaključcima svesrpskog sabora hodaju bez ikakvog ustezanja po manjem entitetu kao da je 1993. godina.

Spisak loših posljedica zbog vašeg vegetiranja u državnoj i federalnoj vlasti je dug. Od svega nabrojanog jedino je još gore što pognute glave šutite dok vam Dodik psuje genocid. Ali, svima je jasno da su vama fotelje draže od Bošnjaka i njihovih rana.

Na razini Federacije Stranka za BiH nije vlast jer ste vi, stranke Trojke, zanemarili volju bošnjačkog naroda i uz pomoć visokog predstavnika izvršili državni udar obezvrijedivši Ustav FBiH. Podsjetit ću i da na ovom dunjaluku ima puno više naroda nego država, a da nema niti jedne države bez poštivanja Ustava i zakona.

Koruptivnim metodama kupovine ruku, koje ste usavršili u Kantonu Sarajevo, na čelo MUP-a FBiH doveli ste Ramu Isaka, a on u paketu i ostale članove porodice. Naravno, šutite kada se helikopterskim igrokazima blamira jedna od najznačajnijih sigurnosnih institucija u FBiH, dok se vi pravite da nemate ništa s njim. Samo vas vaš ministar Isak podsjeti s vremena na vrijeme da ste vi isto tijelo.

Federaciju ste dali Draganu Čoviću, pa sada uzima sve što poželi. Dobio je vaš Anđeo osobnog sudiju u Ustavnom sudu BiH, čovjeka bez minute sudske prakse, oba preduzeća koja se bave izgradnjom cesta (JP Ceste FBiH i JP Autoceste FBiH)...

Električnu energiju poskupljujete samo korisnicima EP BiH, dok cijene korisnika EP HZHB ostaju iste, a kako stvari stoje u narednom periodu ćete Čoviću pokloniti i Federalnu upravu policije i Federalnu televiziju. Ni na ovoj razini vlasti niste ni pokušali odbraniti dostojanstvo našeg naroda. Nenarodnosni, odnosno HDZ-ov, ikebana premijer FBiH Nermin Nikšić sjedi kao zvanica na ceremoniji otvorenja zgrade pošte dok je osveštavaju predstavnici crkve.

Za Federaciju govorim kao o jednoj razini vlasti, jer Federacija nije više nikakav nivo, otkada vas je HDZ uz pomoć OHR-a doveo za ruku na vlast.

Ako razumiješ ovu tanku razliku između hrvatskog i bosanskog jezika. Jer, sve više "mirišete" na novo hrvatsko cvijeće, ako shvataš o čemu govorim.

Ekonomska aktivnost se smanjuje, dok je dug EP BiH 331 milion KM. Značajno zadužujete i Kanton Sarajevo i FBiH, dok najavljeni set fiskalnih zakona ostaje samo najava, odnosno vaša tradicionalna šarena laža za naivne i propagandom sluđene građane.

Brze ceste do Tuzle i Bihaća se više i ne spominju, jer je preče izgraditi brze ceste po Hercegovini. Vaša opijenost anđelom Čovićem je vidljiva i na projektu Južne interkonekcije, gdje vam je ovaj nekadašnji korisnik logoraške prisilne radne snage važniji partner od Sjedinjenih Američkih Država.

Stranka za BiH bila je ušla u vlast Kantona Sarajevo jer smo vjerovali da se nešto može promijeniti. Da podsjetim, mi smo izabrali kolegu Okerića na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Kantona. I prevarili ste nas na jedan veoma ružan način. Nije vlast bila ni formirana, a već ste krenuli sa svojim prevarama kupujući vrijeme sastancima, dok ste paralelno s tim radili na kupovini ruku zastupnica Stranke za BiH.

Učestvujući u toj političkoj korupciji izgubio si ti svako pravo da bilo kome držiš moralne pridike. Ono što javno zastupaš u putu se nije srelo s onim što kao dio ove vladajuće oligarhije radiš, jer evo već drugi mandat kao predsjednik KO NiP Sarajevo, se baviš prevođenjem opozicionih zastupnika u vašu klijentelističku većinu. To što radiš je teška zloupotreba političke moći i ubijanje parlamentarne demokratije.

Ja neću reći da ništa za ovih 5-6 godina vlasti u Kantonu Sarajevo niste uradili. Poštujem porodiljske naknade, kupovinu tramvaja i rekonstrukciju pruge i podržavam svim srcem ove projekte za kojima naš grad vapi. Ali isto tako, da bi to bili dobri projekti, kako se ti voliš pohvaliti, ne bi smjeli biti pokriveni velom tajni. Tu svakako mislim na ugovor o izgradnji pruge i ugovor o EXPO-u.

Zašto kolega Okeriću krijete i ne kažete javno koliko je taj projekat ukupno koštao građane Sarajeva? Recite nam koliko je iznosio osnovni ugovor i koliko ste zaključili aneksa ugovora na taj osnovni ugovor? Kada su vam već puna usta transparentnosti, red bi bio i da to što zagovarate konačno primijenite u praksi i pokažete javnosti te ugovore.

Kanton Sarajevo je pod vašom upravom prezadužen i te će dugove vraćati naša djeca. Uvaženi kolega Okeriću reci meni i javnosti koliko je kreditno zaduženje Kantona Sarajevo bilo kada ste preuzeli vlast, a koliko je trenutno? Kolega Okeriću, možete li objasniti građanima da ste Kanton Sarajevo u proteklih šest godina zadužili za skoro 700 miliona KM?

Komunalna higijena nam je danas u potpunom rasulu. Redukcije vode podvodite pod “radove”. Samo da znaš uvaženi kolega da te prevare i laži neće trajati dugo. I ti i ja dobro znamo da samo čekate da prođu lokalni izbori da povećate cijenu svih komunalnih usluga. To je jedina politička ekonomija koju znate, da sve fule lošeg menadžmenta svaljujete na leđa građana.

Druga vam je opcija da nas zadužujete i tako će vaša vlast nekako funkcionisati dok nas budete mogli zaduživati, ali šta će biti kada dosegnete limite? Krediti i propagandni spinovi su dva temeljna simbola vaše vladavine Kantonom Sarajevo.

Pored toga ste spremni na sve zarad vlasti, čak i na saradnju i povlađivanje onima koji otvoreno mrze ovu zemlju i narod koji je najviše krvario da bi ona opstala. Jučer Ibrahim Hadžibajrić, danas Dragan Čović, Milorad Dodik, Ramo Isak, Elzina Pirić itd. Umjesto da cijenite i poštujete borbu našeg naroda za slobodu, te pomognete našim borcima i njihovim porodicama, vi danas, umjesto djece šehida, zapošljavate svoje vijećnike u javne institucije i to je vaše poimanje vlasti i “promjena” koje ste donijeli.

Na vlasti vas drži galerija opskurnih likova, bavite se političkom korupcijom, stranačkim klijentelizmom, kršite Ustav i zakone, ne radite transparentno i zaista mi nije jasno kako imate obraza tvrditi da ste pokazali građanima da može bolje?

Nevjerovatno je da možete biti toliko oholi i otuđeni od stvarnosti da tvrdite da je odlično ono što radite!? Uvaženi kolega, tebi možda i jeste danas dobro i vjerovatno ti nikada nije bilo u životu bolje, ali građanima nije i i budi siguran da će ti pokazati to kada dobiju priliku!

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.