2.8.2024. 19:50
1
Skandal u najavi: CIK osuđenog ratnog zločinca imenovao za člana biračkog odbora u Bratuncu
Pravosnažno osuđeni ratni zločinac Najdan Mlađenović imenovan je za (zamjenika) predsjednika biračkog odbora u Bratuncu, saznaje Istraga.ba.

Mlađenovića je prošle sedmice imenovala Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pozivajući se na odredbe Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Prema izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo OHR, osuđenim ratnim zločincima zabranjeno je da budu na kandidatskim listama.

"Nijedna osoba koja je osuđena od strane bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidovati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu dužnost", piše u članu 1.7.b nametnutog zakona.

No, bez obzira na to, CIK kojeg je OHR ovlastio da imenuje predsjednike i zamjenike biračkih odbora prošle sedmice odlučio je da ratni zločinac Mlađenović bude neko ko će nadzirati izborni proces.

Najdan Mlađenović je pravosnažno osuđen u oktobru 2014. godine na tri i po godine zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Bratuncu.

"Iz pravca Bratunca je naišlo par vojnika. Čula sam da jednog zovu Najdan. Imao je čarapu na glavi i izdvojio se iz te grupe, došao do nas i rekao: 'Ovo sve treba pobiti'. Onda je otišao za drugim vojnicima", izjavila je pred Sudom BiH jedna od svjedokinja u predmetu "Mlađenović i drugi".

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 10. decembra drugostepenu presudu od 21. oktobra 2014. godine kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Najdana Mlađenovića te je potvrđena presuda Suda BiH od 4. marta, saopštio je Sud BiH 2014. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH prvooptuženi Najdan Mlađenović oglašen je krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFR Jugoslavije, u vezi s članom 22. istog zakona, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Drugooptuženi Savo Živković je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke e) i k) KZ BiH, u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženom Najdanu Mlađenoviću u izrečenu kaznu uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru.

Kako je saopšteno, na osnovu člana 188. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, optuženi je obavezan da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 300 KM, na ime sudskog paušala, a sve u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom presudom optuženi Najdan Mlađenović po određenim tačkama optužnice oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), d), e), i), f) i k), Krivičnog zakona BiH, u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu na presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povreda krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu kao osnovanu i da pobijanu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem ili da pobijanu presudu preinači, nakon čega da optužene Najdana Mlađenovića i Savu Živkovića oglasi krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172 stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), d), e), i), f) i k) KZ BiH, u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. istog zakona i da im se izrekne kazna zatvora u skladu sa zakonom.

Branilac optuženog Mlađenovića izjavio je žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivično-pravnoj sankciji sa prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH istu uvaži, pobijanu presudu potvrdi u oslobađajućem dijelu, ukine u osuđujućem dijelu radi postojanja apsolutno bitnih povreda krivičnog postupka i naredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH ili uvaži navode ove odbrane o pogrešnoj primjeni materijalnog prava na ispravno utvrđeno činjenično stanje i pobijanu presudu u osuđujućem dijelu preinači na način da optuženog Mlađenovića oslobodi optužbe, primjenjujući načelo in dubio pro reo na izvedene dokaze.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 21. oktobra na kojoj su Tužilaštvo i branioci ostali kod pismeno iznijetih žalbenih razloga i prijedloga.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbe u granicama žalbenih navoda te utvrdilo da je prvostepeni sud donio pravilnu i zakonitu odluku, dok su žalbeni prigovori Tužilaštva i branioca optuženog Najdana Mlađenovića ocijenjeni neosnovanim, navedeno je u saopštenju.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.