2.8.2024. 21:50
0
Oglasila se inspekcija: Pojačani nadzori nad bazenskim kupalištima u Kantonu Sarajevo
Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo će u saradnji sa J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo tokom augusta vrišiti pojačani inspekcijski nadzor nad sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima na bazenskim kupalištima na području Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Osnovni cilj nadzora je zaštita zdravlja i prevencija bolesti kupača kao i uposlenika na bazenskim kupalištima, na način da se upraviteljima kupališta prioritetno pruži stručna i savjetodavna pomoć, kako bi se zdravstveni rizik na kupalištima smanjio na najmanju moguću mjeru.

Inspektori će poduzimati i preventivne mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja povrede zakonskih propisa, sprječavanja nastupanja štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do štetnih posljedica u cilju zaštite javnog i privatnog interesa.

- U skladu sa Pravilnikom o sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima na bazenskim kupalištima i zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode („Službene novine KS“ broj 50/18) za sezonska bazenska kupališta potrebno je, u sezoni kupanja, osigurati uzorkovanje bazenske vode najmanje jednom sedmično, po potrebi i češće, a vode za punjenje jednom godišnje.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u svojim laboratorijama vrši ispitivanje zdravstvene ispravnosti uzoraka vode iz bazena u KS i provodi stručni nadzor, te redovno i po službenoj dužnosti obavještava sanitarnu inspekciju o rezultatima dobijenih analiza.

Ako se na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja ili inspekcijskim pregledom ustanovi da bazenska voda predstavlja rizik za zdravlje ljudi ili da nisu ispunjeni uslovi za osiguranje zdravstvenih uslova za bazensku vodu, kantonalni sanitarni inspektori poduzimaju hitne korektivne mjere, tj. privremeno zabranjuju upotrebu bazenske vode sve dok se ne provedu korektivne mjere (pražnjenje bazena, čišćenje i dezinfekcija), te dostavi dokaz o udovoljavanju uslovima koji su propisani Pravilnikom.

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u obavezi je, na osnovu laboratorijskih ispitivanja bazenske vode, dati pismeno mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti vode, te ga dostaviti sanitarnoj inspekciji kako bi se izvršio inspekcijski nadzor, naložile korektivne mjere, te dalje vršilo njihovo praćenje sve do dobivanja urednih nalaza.

Tokom jula sanitarna inspekcija je već izricala privremene zabrane upotrebe bazenskih kupališta, shodno laboratorijskim ispitivanjima, koja su tek nakon provedenih korektivnih mjera i dobijenih urednih nalaza mogla nastaviti sa radom.

Izuzetno je bitno da osobe koje su odgovorne za rad bazena osiguraju sanitarno-tehničke uslove za korištenje i rad bazena, redovno čišćenje i održavanje bazena, kao i da primjenjuju plan rada i kupališni red bazena, te da vode propisane evidencije na osnovu kojih se prati stanje bazenkih kupališta i na osnovu istih planiraju korektivne mjere - saopćeno je iz KUIP-a KS.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.