3.8.2024. 16:45
0
Građani stali pred bagere: Privremeno obustavljena gradnja na izvoru rijeke Une
FOTO: N1
S obzirom na to da se vrelo Une, na kojem se radove izvode, nalazi samo par kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom, apsurdno je da vlasti Hrvatske, u vezi sa ovim projektom, nisu konsultovale BiH. Isto se, podsjećamo, dogodilo i sa odlagalištem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, traju već danima. Građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Evropi.

Okupljeni su za izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebalo da stignu nalazi inspekcija. Važnost očuvanja ovog netaknutog bisera prirode Unsko-sanskog kantona, ali i čitave BiH, prepoznaju i mladi.

Drago mi je da sam danas ovdje. Prvenstveno mi je drago da sam došao ispred Vijeća mladih Bosanske Krupe. Kad pričamo o Uni, posebno mogu da istaknem, jeste da je Una naš identitet. Mi smo i došli s tim motoom, da je Una naš identitet. Mi smo djeca s Une. Smatram da je veoma važno da pružimo podršku, na isti način, kako ljudi iz ovog mjesta pružaju, jer Una je dio svih nas i zbog toga smo ovdje”, kaže Ismet Bešić, predsjednik Vijeća mladih Bosanske Krupe

Brojne javne ličnosti iz tri države podržali su proteste, među njima i Darko Rundek, koji je dan ranije, na ovom mjestu održao koncert. Nakon svirke, u Srbu je prikazan i film o spasavanju rijeke Kruščice. Koliko je važno prekinuti ove radove, podsjeća činjenica da je Una dio zaštićenog područja Natura 2.000, na šta podsjećaju iz Nacionalnog parka Una.

“Po neki put prevalili smo stotinjak i nešto kilometara u oba smjera. Radimo to zaista srcem. Zbog toga, ako se ovo nastavi, imaćemo svi posljedice. Mi smo prije par dana proslavili 50. Una regatu i uživali smo u tome, ali sve ono što se konsekventno dešava ovdje, desiće se i nama u Bihaću. Svi oni koji imaju imalo razuma, treba da prestanu s ovim, a nas će biti sve više sve dok ovome ne dođe kraj. Vrlo je teško s aspekta građana iz druge države reći šta će zakonodavstvo druge države uraditi, ali ono što bi trebalo, jeste da poštuju svoje zakone. Stojimo pored hidrološkog spomenika iz 1968. godine, zaštićeno područje s obje strane. Potpuno je nevjerovatno da u ovo vrijeme, u ovakvim pravilima, kakvi jesu standardi u EU, neko može da radi devastaciju jedne od najljepših rijeka na svijetu”, kaže Alen Zulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Osim toga, s obzirom na to da se vrelo Une, na kojem se radove izvode, nalazi samo par kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom, apsurdno je da vlasti Hrvatske, u vezi sa ovim projektom, nisu konsultovale BiH. Isto se, podsjećamo, dogodilo i sa odlagalištem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.