12.8.2024. 18:55
1
Nikšić popravlja štetu: Obećava institucionalno rješenje za podršku kinematografiji
Nakon što je u javnost procurilo pismo Udruženja režisera FBiH koji kritikuju federalnog premijera Nermina Nikšića te navode da ne samo da su prekršili izborna obećanja već ugušili kinematografiju, Nikšić je posegnuo za 'kontrolom štete'.

Prvo je prošle sedmice u Vladi FBiH održan sastanak na kojem je bio i šef NIP-a Elmedin Konaković koji je zaradio krivičnu prijavu, gdje se govorilo o izdvajanju iz dijela dobiti BH Telecoma za sportske saveze i kinematografiju.

No, ove sedmice Nikšić se sastao sa predstavnicima Udruženja filmskih radnika u BiH Nerminom Hamzagićem, Elmom Tataragić, Amrom Bakšić - Čamo i Melinom Alagić. Sastanku je prisustvovao i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Ovom prilikom sagovornici su istakli opredjeljenje da se u partnerskoj saradnji Vlade Federacije BiH i predstavnika filmske industrije izgradi održiv i funkcionalan sistem u oblasti kinematografije, a u okviru kojeg je neophodno donijeti i odgovarajuća zakonska rješenja.

Premijer Nikšić je kazao da je u tom pravcu potrebno uključiti i resorno federalno ministarstvo. Također, premijer je predstavio dosadašnje poduzete i realizirane aktivnosti Vlade Federacije BiH kada je riječ o podršci filmskoj industriji, ali i planove za naredni period. Rekao je da su ove godine iz Budžeta Federacije povećana izdvajanja za kinematografiju u odnosu na prošlu godinu.

Iskazano je opredjeljenje da se radi na iznalaženju institucionalnog rješenja koje će omogućiti podršku i razvoj kinematografije.

Zaključeno je da će se s ciljem iznalaska najfunkcionalnijih i partnerskih rješenja o ovim pitanjima razgovori nastaviti u što skorijem periodu, zajedno sa resornim federalnim ministarstvom, kao i drugim partnerima uključenim u ovu oblast.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.