13.9.2024. 18:14
2
Nije mu pomogao poziv iz Rusije i Izraela: Dodiku odbijena molba za odgodu ročišta
Sutkinja Suda BiH Sena Uzunović odbila je molbu predsjednika Rs Milorada Dodika za odgodu ročišta u predmetu koji se protiv njega vodi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, piše Istraga.ba.

Dodikov advokat Goran Bubić zatražio je odgodu dva ročišta - 18. i 25. septembra zbog obaveza koje optuženi ima kao predsjednik Rs, nakon što je dobio zvanični poziv da posjeti Rusiju i Izrael.

Odbrana Dodika je kao razlog za odgodu ročišta priložila poziv izraelskog ministria za dijasporu i borbu protiv antisemitizma Amichai Chiklija da dođe u posjetu ovoj zemlji, kao i poziv savjetnika predsjednika Ruske Federacije Antona Kobjakova da učestvuje u Međunarodnom forumu "Ruska energetska sedmica", koji se održava u Moskvi od 26. do 28. septembra.

U odgovoru na molbu je navedeno da je Sud BiH već uvažio molbu prvooptuženog za odgodu ročišta zakazanog za 11. septembar, uz dopis Suda, u kojem se ističe da Sud ubuduće neće usvajati molbe za odgodu ranije zakazanih ročišta u ovom predmetu.

S tim u vezi, Sud navodi da će biti održana oba ročišta zakazana za 18. i 25. septembra s početkom u 13 sati.

"Dokumentaciju koju ste dostavili uz molbu za odgodu svih termina zakazanih u septembru Sud ne cijeni kao razloge objektive spriječenosti prvooptuženog Milorada Dodika, jer kako iz iste proizilazi, nisu u pitanju tekuće obaveze u okviru funkcije predsjednika Rs", naveli su iz Suda BiH.

Dodatno, Sud je podsjetio branioca Dodika na sva ročišta koja su do sada odgođena, 22.11.2023. godine, 06.12.2023. godine, 03.04.2024., 05.04.2024. i 11.09.2024. godine.

Sud napominje da je do sada uvažavao sve obaveze Dodika koje je imao u svojstvu predsjednika Rs, cijeneći dostavljenju dokumentaciju u svjetlu obaveza propisanih Ustavom Rs za predsjednika Rs.

"Međutim, prema ocjeni Suda, susret s ministrom za dijasporu i borbu protiv antisemitizma u Vladi Izraela Amichai Chiklijem, kao i učešće u Međunarodnom forumu 'Ruska energetska sedmica' nisu obligatorne obaveze koje prvooptuženi ima u svojstvu predsjednika Rs", zaključio je Sud.

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.