15.9.2024. 21:25
0
Nešić: "Tražimo rješenje za smjenu Galića"
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kazao je da je iskoristio diskreciono pravo koje mu zakon ostavlja i predložio Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e, prenosi Hayat.

- Zakon ostavlja tu mogućnost i da ministar izabere. Ja sam Vijeću ministara BiH poslao moj prijedlog i u prilogu stavio cijelu listu uspješnih kandidata. Smatrao sam da se radi o iskusnom profesionalcu. Radi se o relativno mlađoj osobi i mislim da bi ta osoba mogla donijeti neku novu energiju SIPA-i - kazao je Nešić.

On je kazao da se konsultirao oko ovog prijedloga te je o tome razgovarao i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Dodikom i nije imao ništa protiv prijedloga Radinkovića. Ja sam to usaglasio sa predsjednikom RS. I na kraju krajeva i da sam dobio uputu to je čovjek koji je predsjednik RS i mi štitimo interese RS. Prijedlog kandidata je usaglašen u srpskom nacionalnom korpusu - kazao je Nešić u emisiji Istraga sedmice na Hayat TV.

Na pitanje da li je Slobodan Radinković kadar Sanje Vulić i Obrena Petrovića Nešić je kazao da je Radinković kadar RS i prijedlog RS i ima saglasnost i gospodina Dodika i Sanje Vulić i Obrena Petrovića i Nenada Nešića.

- Ne vidim zašto bi odustali od tog prijedloga. Ako ima nešto što bi moglo da ugrozi njegov integritet, pozivam OSA-u i međunarodni faktor ako imaju bilo šta protiv Radinkovića da mi to dostave i ja ću prvi biti protiv - kazao je Nešić.

- Ja imam podatke da on ima pristup podacima tajno. Ako je neko prošao bezbjedonosne provjere i ima pristup tajnim podacima onda ne bi trebao da ima problem da bude direktor SIPA-e. Pitanje je da li nekome smeta SIPA. Da li nekome smeta SKY, da li neko želi da obezglavi SIPA-u. Šta da se desi sljedeća situacija. Ako Ćulum ode u penziju, zamjenika nema jer je u bjekstvu. Da li to znači da ćemo imati obezglavljenu SIPA-u - kazao je.

Na najavu kadrova iz reda Bošnjaka ali i HDZ-a da će biti protiv imenovanja Radinkovića, Nešića je kazao da on ne zna za to:

- Čuo sam u međuvremenu sa Borjanom Krišto i ona je rekla da oni nemaju ništa protiv i da je to stvar srpskog naroda i da samo ne povrijedimo zakon.

Na pitanje da li se neki plaše američke crne liste, Nešić je kazao da ako iza ovoga stoji Američka ambasada onda ne treba Vijeće ministara BiH.

- Ja ću odustati samo ako neko donese dokaz da Slobodan Radinković ne može iz tog i tog razloga ne može biti direktor. Ako će sve raditi Šmitt, ruska, američka ambasada onda dajte da raspustimo Vijeće ministara BiH - kazao je Nešić.

Osvrnuo se Nešić i na smjenu Zorana Galića. 

- Dogovorili smo se na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH da Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti i Ured za zakonodavstvo da nađemo način kako se može smijeniti Galić. Zatražio sam i podatke od SIPA-e da mi pošalju šihtaricu i to je stiglo u moj kabinet i vidjet ćemo ujutro - kazao je.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.