16.9.2024. 8:59
1
U bh. grad koji se ubrzano razvija vratilo se 17 porodica iz inostranstva
Širom Bosne i Hercegovine početkom ovog mjeseca je počela nova školska godina. Generalni trend u BiH je da se smanjuje broj učenika zbog masovnog iseljavanja.

No, zanimljiv je podatak za Živinice, gdje je ovog septembra u klupe sjelo 17 učenika osnovnih škola koji su se s porodicama nedavno vratili iz inostranstva.

BiznisInfo.ba je već pisao o tome da se Živinice ubrzano razvijaju i da u ovom gradu posluje sve veći broj uspješnih kompanija.

Ove lijepe i pozitivne vijesti o povratku učenika i njihovih porodica za Patriju je potvrdio direktor živiničke Osnovne škole “Dubrave” Sanel Mumić.

Prema njegovim riječima, porodice spomenutih 17 učenika u Živinice su se vratile iz Slovenije, Njemačke, Francuske i Kanade.

Samo škola čiji je Mumić direktor ove godine ima tri nova učenika koji su se s porodicama iz inostranstva vratili u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mumić u obrazovanju radi već 16 godina, od 2008. A naročito ga je, kaže, dojmio ovaj podatak o broju novih školaraca s obzirom na činjenicu da je od 2015/2016. prisutan stalni trend odlaska mladih ljudi iz naše zemlje, a samim tim i učenika.

– Na početku svake školske godine redovno nam po jedan-dva učenika odu s porodicama u inostranstvo. A evo ove godine desilo se nešto čemu do sada nismo imali priliku svjedočiti, u našu školu su stigla tri nova učenika – govori Mumić.

Podsjeća da je 2019., tada kao direktor živiničke Gimnazije, direktorima svih devet osnovnih škola, koliko ih djeluje na području Živinica, uputio dopis, sa pitanjem koliko im je na kraju školske 2018/2019. godine otišlo učenika u inostranstvo.

– Kad sam sve sabrao, dobio sam cifru od 45 učenika, to je jedan pun autobus – ističe Mumić.

S obzirom da se TK, kao najmnogoljudniji kanton u FBiH, sastoji od 12 općina, a imajući u vidu da se samo u Živinice vratilo 17 porodica, zasigurno je da je taj broj na nivou kantona znatno veći.

(Erna H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.