17.9.2024. 9:02
0
Zgrada BHDCA u Banjoj Luci koštat će 13,7 miliona KM
Za kupinu zgrade u kojoj bi trebalo da bude smješteno sjedište Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u Banjoj Luci bit će izdvojeno 13,7 miliona KM.

Ova institucija u Banjoj Luci je smještena u iznajmljenim prostorijama i za te namjene su do sada potrošeni milioni KM, a o rješavanju podstanarskog statusa BHDCA se godinama priča, ali konkretnih rješenja do sada nije bilo.

Posljednje informacije pokazuju da bi taj plan mogao biti realizovan u narednom periodu, jer je Vijeće ministara BiH odobrio sredstva za tu namjenu.

U toj odluci je precizirano da je predviđena kupovina zgrade za smještaj BHDCA, po sistemu ključ u ruke, ukupne površine od 2.400 do 2.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti do 13.750.000 KM, sa pripadajućim porezom.

- Procjena potrebnih finansijskih sredstava urađena je nakon sprovedenog ispitivanja tržišta nekretnina u Banjoj Luci. Tržišne cijene poslovnog prostora kreću se između 2.500 i 5.600 KM  po metru kvadratnom u zavisnosti od lokacije i karakteristika prostora, broja parking mjesta i tako dalje - precizirano je u odluci.

Novac za kupovinu zgrade trebao bi biti osiguran iz sredstava ostvarenih od prihoda od naknada za prelete preko BiH i drugih prihoda koje ostvari Direkcija.

U obrazloženju odluke je navedeno da nova zgrada treba da osigurati dovoljno radnog prostora za postojeće i buduće osoblje Direkcije.

Prema novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji u ovoj Direkciji su predviđena 93 radna mjesta.

Definisano je da nova zgrada između ostalog, treba da ima kancelarijski prostor, sanitarne čvorove, ulazni hol sa info-pultom i zajedničkim prostorijama, prostorije za održavanje sastanaka, obuka, seminara i radionica.

Također, planirano je da objekt ima konferencijsku salu, prostorije za arhivu, za vazduhoplovni registar, za testiranje pilota i kontrolora letenja, za vazduhoplovnu biblioteku, kafe kuhinju, ostavu higijenskog materijala i sl.

- Pored navedene površine za sam objekat, potrebno je osigurati i dovoljan broj parking mjesta, i to za službena vozila i predstavnike međunarodnih organizacija, vozila stranaka, te zaposlenih Direkcije - navedeno je u odluci.

Podsjećamo, sjedište BHDCA u Banjoj Luci se nalazi u iznajmljenim prostorijama a prema zvaničnim podacima od septembra 2009. do jula 2024. godine, na zakup poslovnog prostora je potrošeno oko 8,8 miliona KM.

O osiguranju trajnog smještaja za ovu instituciju se priča godinama, a iznos koji je sada predviđen odlukom za tu nabavku je za oko 3,7 miliona KM veći u odnosu na ranije procjene, navodi Capital.ba.

BHDCA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.