19.9.2024. 18:13
0
Više od 50 žena nakon završene edukacije u CEI Nahla dobilo priliku za povezivanje s poslodavcima
Centar za edukaciju i istraživanje Nahla je organizovao dodjelu certifikata za 54 žene koje su uspješno završile višemjesečne edukacijske programe iz oblasti administracije, računovodstva i Data Sciencea. Ovi programi, akreditirani od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, predstavljaju ključni dio inicijative za unapređenje profesionalnih vještina i karijernog razvoja žena u Bosni i Hercegovini.

Na samom događaju, pored dodjele certifikata, upriličen je i značajan susret između žena koje su završile programe i poslodavaca. Ova prilika omogućila je učesnicama da direktno komuniciraju s predstavnicima različitih kompanija, istraže mogućnosti zaposlenja i uspostave profesionalne kontakte.

Predsjednica CEI Nahla, Sehija Dedović, istaknula je značaj ovog događaja za sve prisutne:
“Danas slavimo upornost, trud, uspjeh i nova stečena znanja i vještine 54 polaznice koje su odlučile preuzeti odgovornost na putu vlastitog karijernog napredovanja. Organizacija Nahla već 25 godina radi na osnaživanju žena kroz edukaciju, s vjerom da obrazovana i osnažena žena korjenito mijenja zajednicu i društvo. Činimo znanje dostupnim i koristeći transformacijsku snagu znanja pokrećemo promjene i gradimo bolju budućnost za žene u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući podršci naših partnera, Vlade Švicarske, Nahla će kroz projekat “Engage. Empower. Inspire. – Women in business”, u naredne četiri godine, kroz seminare, radionice, kurseve, obuke, karijerna savjetovanja i druge aktivnosti doprinijeti rastu i razvoju više od pet hiljada žena iz cijele Bosne i Hercegovine.”

Prisutnima se obratio i rukovodilac programa za zapošljavanje pri Ambasadi Švicarske u BiH, gospodin Almir Tanović, koji je istakao važnost međunarodne podrške za unapređenje položaja žena u Bosni i Hercegovini.
“Švicarska vlada, kroz dugoročni projekat “Žene u biznisu”, podržava nastojanja Nahle i ostalih partnera u projektu da omogući ženama u Bosni i Hercegovini da budu još spremnije za tržište rada na različite načine i u svim karijernim etapama. Za dugoročno nezaposlene žene, da pronađu zaposlenje gdje će raditi i biti dostojanstveno tretirane, ženama na početku karijere da imaju više samopouzdanja i samostalnosti na poslu, a seniorkama da osvoje vrhove i budu izvrsne na menadžerskim pozicijama koje su zaslužile svojim radom i rezultatima.”

Polaznica Obuke za asistenticu u računovodstvu, Larisa Krupa, podijelila je svoje iskustvo o važnosti ovakvih edukacija:
“Za mene je ovo bilo izuzetno inspirativno iskustvo koje me pokrenulo, ulilo mi dodatno samopouzdanje i motivisalo me da nastavim raditi na sebi. Slične ambicije učenica u grupi koje sam bila dio i aktuelna materija, temelja na praksi doprinijeli su da danas kompetentno možemo razgovarati sa našim budućim poslodavcima. Vjerujem da smo stekli značajne vještine ali i znanja i izgradili stavove. Ovo je podsticaj i prilika za sve nas.“

Slične aktivnosti Nahla će realizirati i u budućem periodu, primarno u Sarajevu, Bihaću i Tuzli, ali i u drugim gradovima i lokalnim zajednicama gdje je planiran terenski rad kao dio Nahlinog opredjeljenja da znanje čini dostupnim svima. Budući da trebamo ekosistem koji je podržavajući, u kojem je zajednica angažirana i sudjeluje, koji pruža dovoljno kvalitetnih prilika, veliki broj programa je besplatan za učesnice ili uz značajno nižu finansijsku participaciju. Ovo je prilika za sve žene u BiH da se angažiraju, pokrenu i ispirišu. 

CEI NAHLA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.