23.9.2024. 13:50
0
Sindikati od Vlade KS traže veće plaće
Koordinacija sindikata u Kantonu Sarajevo koja predstavlja više od 25.000 radnika u KS i koju čini sedam sindikata održala je sastanak na kojem je doneseno sedam zaključaka.

Zatraženo je da da plaće radnika kojima se plaća isplaćuje iz Budžeta KS budu povećane za oko 10 posto kroz povećanje osnovice za obračun plata od 1. januara 2025. Vladi Kantona Sarajevo danas je upućen pisani zahtjev putem protokola Kantona za otvaranje pregovora i definisanje osnovice od 425 maraka od 1. januara iduće godine. Kada je riječ o isplati pomoći po Uredbi Vlade FBiH, Vladi Kantona Sarajevo upućen je pisani zahtjev da se pomoć isplati u jednakom iznosu svim radnicima koji platu primaju iz Budžeta KS, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i budžeta preduzeća komunalne privrede na području KS.

Naveli su da u roku od sedam dana očekuju pisane odgovore na dva pisana zahtjeva koja su Vladi KS danas dostavljena putem protokola.

Ističu da ako ne dobiju odgovore od Vlade i ukoliko ne dođe do dogovora, iduće sedmice bit će održana press konferencija na kojoj će biti najavljene sindikalne aktivnosti.

Koordinacija sindikata će podržati Samostalni sindikat radnika komunalne privrede KS koji će u narednim danima donijeti zaključak prema kojem se traži povećanje plaća radnicima u komunalnoj privredi.

U Koordinaciji je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH– Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu u KS i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.