22.12.2015. 10:02
0
Podignuta optužnica zbog međunarodnog krijumčarenja opojne droge "kokain"
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Rajka Medića, rođenog 1965. godine u Novom Travniku, nastanjenog u Novom Sadu u Srbiji, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Srbije, nalazi se u pritvoru i Dragoslava Marenovića, rođenog 1955. godine u Kraljevu u Srbiji, gdje je i nastanjen, državljanina Srbije, nalazi se u pritvoru, navodi Tužilaštvo BiH.
"Optuženi se terete da su u periodu od septembra do novembra 2015. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, nuđenje na prodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanje i isporuku opojne droge „kokain“ sa području Srbije na područje Bosne i Hercegovine. Optuženi su međusobno, kao i sa drugim njima poznatim osobama, komunicirali telefonskim putem i SMS porukama, i pri tome najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge", ističu iz Tužilaštva BiH. 

Navode da se optuženi terete da su zajedno sa njima poznatim osobama, u dva navrata, dogovorili kupoprodaju ukupno od 350 grama opojne droge „kokain“ i njeno preuzimanje, čime su u prvom navratu stekli protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od 2.500 eura.

"Optuženi Rajko Medić se tereti da je sam, prilikom ostvarene kupoprodaje opojne droge, ponudio njemu poznatoj osobi iz BiH zainteresovanoj za kupovinu veće količine opojne droge po cijeni od 50 eura za jedan gram, te potom dogovarao način dostave dogovorene količine droge. Prilikom drugog navrata i izvršavanja razmjene primopredaje ugovorene količine droge od 200 grama i dogovorenog iznosa novca od ukupno 10.500 eura, optuženi su lišeni slobode od strane policijskih službenika MUP-a RS", naglašavaju iz Tužilaštva BiH. 

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH provelo je obimnu i koordiniranu istragu u saradnji sa MUP-om RS, policijskim agencijama u BiH i partnerskim agencijama u susjednim zemljama, sa ciljem otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem teške opojne droge „kokain“.

Provedenom akcijom „Kolt“ nanesen je ozbiljan udarac narko-krijumčarskim strukturama koje vrše krijumčarenje teških opojnih droga, čije se krijumčarenje prostire u zemljama regiona i EU.  

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1 KZ-a BiH, sve u vezi sa članom 29. i 54. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.