19.1.2024. 15:15
0
Osumnjičeni za ubistvo Harrisa Österdahla ne želi biti izručen Švedskoj
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u ekstradicionom postupku protiv Abdela Majida El-Oweitija, državljanina Švedske koji je u Sarajevu uhapšen u oktobru nakon ubistva Harrisa Österdahla.

Švedski Interpol uputio je pravosuđu u BiH zahtjev za izručenje El-Oweitija zbog krivičnog postupka koji se u toj državi vodi protiv njega.

Kako je obrazložilo Tužilaštvo BiH u sudnici, Švedska ga tereti za više teških krivičnih djela, a to su ubistvo, pokušaj ubistva i posjedovanje oružja.

- Cijenimo da je potrebno predložiti mjeru ekstradicionog pritvora - kazala je tužiteljica Biljana Golijanin.

Navela je kako se osumnjičeni nakon počinjenih krivičnih djela u Švedskoj dao u bjektsvo, te da mu se i u našoj državi stavlja na teret ubistvo.

- Nema razloga za određivanje drugih mjera osim pritvora - istakla je ona.

Kako se El-Oweiti trenutno nalazi u pritvoru u KPZ-a Zenica, ona je predložila da mu se nakon što ti pritvorski razlozi prestanu odredi ekstradicioni pritvor.

El-Oweiti se, također, obratio u sudnici, navodeći kako ne želi biti izručen Švedskoj.

Njegov advokat Senad Kreho odbacio je zahtjev Tužilaštva kao preuranjen, te se pozvao na ranije odluke Ustavnog suda BiH, navodeći kako ne postoji dvostruki pritvor.

Što se tiče molbe za izručenje Švedskoj, kaže kako su dobili prijedlog od 30 stranica, ali da u njemu nisu priloženi nikakvi dokazi.

- Nemamo ni izjavu nijednog svjedoka - dodao je Kreho.

Sudija Goran Radević iznio je stav Suda i njega, kao sudije.

- Ukoliko već postoji rješenje za pritvor, ovaj Sud ne određuje pritvor. Smatram da je prijedlog preuranjen - rekao je Radević, te predložio Tužilaštvu da povuče prijedlog ili da on donese rješenje o odbacivanju.

Golijanin je odbila prijedlog sudije, izrazivši bojazan od bjekstva El-Oweitija kada mu se ukine pritvor koji je odredio Kantonalni sud.

- Jasno je da će Sud BiH obavijestiti sve relevantne institucije da se ne pušta na slobodu prije nego se dovede pred ovaj Sud - istakao je sudija.

Advokat Kreho imao je komentar.

- Razumijem Tužilaštvo, ne može odustati bez šefa - naveo je on, te pojasnio da misli na glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića.

Molba za izručenje El-Oweitija, pojasnio je sudija, bit će dostavljena Vanraspravnom vijeću koje će svoju odluku dostaviti ministru pravde BiH, a koji u konačnici odlučuje o ovom zahtjevu.

Sudija je, također, istakao kako osumnjičeni neće biti izručen Švedskoj sve dok se ne okonča postupak koji se protiv njega vodi u ovoj državi, prenosi Faktor. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.