27.4.2021. 15:36
0
U BPK-u od naredne sedmice igraonice za buduće prvačiće
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde početkom naredne sedmice započet će realizacija programa predškolskog odgoja za djecu koja će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole.

Za razliku od prethodnih, ove godine program će biti realizovan organizacijom igraonica za djecu predškolskog uzrasta, a danas je resorno ministarstvo potpisalo ugovor o realizaciji ovog projekta sa JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde.

- U periodu pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi, nismo mogli da provedemo obavezni program pred polazak u školu, ali ipak smo se odlučili da organizujemo igraonice za djecu koje su na dobrovoljnoj osnovi. Do sada imamo 75 prijava i sa realizacijom počinjemo od utorka, 4. maja – kazao je ministar za obrazovanje BPK Goražde Arman Bešlija.   

Naglasio je da je riječ o jednoj u nizu aktivnosti ovog ministarstva s ciljem poboljšanja uslova u odgojno-obrazovnim ustanovama.

- Radi se o jednom bitnijem segmentu jer kroz istraživanja koja su provedena jedan od značajnijih faktora jeste da što veći broj djece pohađa predškolski odgoj i obrazovanje. Obezbijeđene su sve pretpostavke za poštivanje epidemioloških mjera kako bi se nesmetano odvijale radionice - istakao je Bešlija.  

Prema podacima ministarstva, ove godine na području BPK Goražde očekuje se upis oko 230 prvačića.  

Direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Emina Selimović kazala je da su na osnovu prikupljenih prijava, formirane četiri odgojno-obrazovne grupe koje će raditi u parku "Plavi cvijet“ a, kako je kazala, sa djecom će raditi stručne osobe.

- Drago nam je da smo u svemu ovom ipak mogli napraviti jedan korak koji je veoma važan za naše buduće prvačiće s obzirom na cijelu tešku situaciju u kojoj se nalazimo i mislim da će ovo biti svijetli trenutak gdje će oni moći na jedan način da se adekvatno pripreme i upoznaju sa prvim školskim obavezama koje ih čekaju i kroz igru, na njima najprepoznatljiviji i najlakši način, pripremiti za polazak u školu. Igraonice za buduće prvačiće trajat će dva mjeseca - kazala je Selimović.

(Fena)

BPKDjeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.