18.8.2024. 19:16
0
Kada beba smije probati sladoled i kako izabrati prvu ledenu poslasticu mališanu
Svima je teško da se sjete kada su prvi put jeli sladoled. Ali se ne zaboravlja trenutak kada ste prvi put dali bebi da proba kornet ili kuglu ledene poslastice i koliko su se slatko umazali. Evo kada je sasvim bezbjedno da to uradite.

Zanimljivo je iskustvo i za bebe kada probaju sladoled, jer su prvi put u životu izložene različitim okusima i temperaturama namirnica, teksturi. Međutim, uvijek postoji pravo vrijeme i pravi način da dozvolite svojoj bebi da proba sladoled.

Vještački proizvod

Svi znamo da je većina kupovnih sladoleda vještački proizvod. Uglavnom se sastoji od prerađene masti i šećera, jako su zaslađeni. Određeni sladoledi imaju aditive, razni okusi mogu čak da sadrže boje za hranu. Iako se bebi ne preporučuje davanje sladoleda, nema direktne štete ako joj s vremena na vrijeme date malo ove poslastice. Međutim, šećer može da izazove zavisnost, pa se savjetuje da ne izlažete svoju bebu prekomjernom unosu šećera dok ne napuni godinu.

Znajući da nema velike štete od davanja sladoleda bebi, možda se pitate, 'kada mogu da joj dam da proba?' Prije nego što svoju bebu upoznate sa sladoledom, najbolje je da prvo bebu se navikne na razne mliječne proizvode.

Tokom prve godine odrastanja vaše bebe postepeno uvodite sir, jogurt i procijenite bebinu reakciju na to. Ovo također osigurava da vaša beba nema alergije na laktozu. Kada se tijelo navikne na varenje mliječnih proizvoda, možete slobodno da mališana upoznate sa prelijepim okusom sladoleda.

Evo nekoliko savjeta koje možete imati na umu prije nego što svojoj bebi date sladoled prvi put.

Provjerite sastojke

Izbjegavajte sladolede sa orašastim plodovima ili drugim alergenim sastojcima u njima, jer vaša beba može biti osjetljiva na njih, a vi to tek treba da otkrijete.

Dobro poznati brendovi

Ne kupujte sladoled od uličnih prodavača. Kupite ih u odgovarajućoj prodavnici i poznatih brendova, poslastičarnici u kojoj nema opasnosti od trovanja.

Male porcije

Dajte svojoj bebi male zalogaje sladoleda. Ne cijeli kornet ili posudicu sladoleda. Ovo bi lako moglo da uznemiri stomak iako je zabavno gledati ih kako se brljaju.

Vanilija je sjajan izbor

U početku preferirajte običan sladoled sa okusom vanilije. Ne samo da je klasična aroma koja je univerzalno dobra, već je i bez boja za hranu ili drugih aditiva koji bi mogli biti prisutni u drugim okusima.

Spremite se za slikanje

Neka vaša kamera bude spremna! Izraz lica vaše bebe koja prvi put proba sladoled bit će neprocjenjiv. Obavezno ga uhvatite u punom sjaju.

Postoje određeni nedostaci davanja sladoleda bebama prije prve godine.

Varenje

Prije godinu razvoj digestivnog sistema bebe nije na nivou koji može lako da svari sastojke sladoleda.

Prisustvo konzervansa

Svi sladoledi koji se nalaze na tržištu sadrže neke oblike konzervansa. Oni se kombinuju sa prerađenom masnoćom, šećerom, vještačkim zaslađivačima, bojama za hranu i tako dalje. Izlaganje bebe svim ovim faktorima u tako ranoj fazi nije dobro za zdravlje.

Mliječni proizvodi

Neke bebe mogu imati problema sa osjetljivošću na mliječne proizvode. Pošto se svi sladoledi u suštini proizvode od mliječnih proizvoda, najbolje je izbjegavati izlaganje punomasnom mlijeku dok postepeno ne počne da reaguje na druge mliječne proizvode. Kada prođe godina, možete uvesti sladoled.

Prisustvo bakterija

Sladoled se formira određenim hemijskim procesom. Dakle, velike su šanse da u njemu budu prisutne bakterije, bilo da je sladoled iz prodavnice ili sladoled pripremljen kod kuće. Za bebu čiji se imuni sistem nije razvio do kraja ispod godinu dana, takve bakterije mogu da budu zdravstveni rizik.

Alternative za sladoled

Samljeveno smrznuto voće je odlična opcija. Jabuke ili zrele banane mogu da se čuvaju u zamrzivaču. Zatim se direktno samelju u smrznutom stanju.

Smutiji su zdrav način da svojoj bebi date nešto slatko. Pošto smutiji ne moraju da budu strogo u frižideru, možete da pravite sveže smutije i da ih dajete djetetu, čak i zimi. Izbjegavajte konzervirano voće u takvim slučajevima.

Prije nego što date bebi da proba hladan sladoled, možete probati sa smrznutim voćnim jogurtom i vidjeti reakciju, piše Yumama.rs.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.