23.6.2024. 8:22
1
Financial Times: Srbija je Ukrajini preko trećih zemalja izvezla municiju vrijednu 800 miliona eura
Financial Times (FT) piše da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla municije u vrijednosti 800 miliona eura.

FT piše da je Srbija tiho povećala prodaju municije Zapadu, što u konačnici doprinosi odbrambenim sposobnostima Ukrajine, iako je Srbija jedna od dvije evropske zemlje koje nisu podržale zapadne sankcije protiv Putina i Rusije.

Procjene na koje se poziva FT ukazuju da su od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. srbijanski izvozi municije koji su stigli u Ukrajinu preko trećih strana iznosili oko 800 miliona eura, što je predsjednik Aleksandar Vučić uglavnom potvrdio.

On je predstavio situaciju kao poslovnu priliku, insistirajući da neće zauzimati strane u ratu.

- Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju... ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Špancima, Česima i drugima. Šta oni na kraju rade s tim, njihov je izbor.

Čak i da znam gdje municija ide, to nije moj posao. Moj posao je osigurati da rukujemo našom municijom legalno, da je prodajemo...

Moram se brinuti za svoje ljude, i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća - kazao je Vučić.

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na "možda period od dvije ili tri godine", prenosi Index.hr.

(NAP)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.