27.6.2024. 16:15
0
Rezidentni predstavnik MMF u BiH: FBiH je bila u boljoj fiskalnoj poziciji do dolaska Trojke na vlast!
Fiskalna situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini se pogoršava, a od vlasti ne dolaze nikakvi signali da žele da pokrenu razgovore o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" rezidentni predstavnik te institucije u BiH Andreas Tudyka.

On je kazao da bi vlasti oba entiteta trebalo da režu troškove, jer se deficit povećava i postoji opasnost da ne bude mogućnosti da se servisiraju dugovi.

Prema procjeni MMF-a, u fiskalne probleme je prvo zapala Rs, dok je Federacija čak imala i suficit, ali prije otprilike dvije godine situacija se počela pogoršavati i u Federaciji, i sada su, kako kaže, oba entiteta u istom problemu.

Iako se, kako ističe, ne miješaju u unutrašnje odnose u BiH, upozoravaju na lošu političku situaciju u zemlji.

"Trenutna politička situacija nije pogodna za ekonomski rast i sprovođenje reformi. A ako se tenzije nastave, ti izgledi će biti slabiji", rekao je Tudyka.

Objašnjavajući pad F BiH, on kaže:

"Ovdje ćemo napraviti razliku između entiteta. Prije otprilike dvije, tri godine, Federacija je bila u boljoj fiskalnoj poziciji, čak su imali suficit. Rs je već tada imala deficit. Prošle godine se situacija promijenila i sada oba entiteta imaju rastuće deficite, fiskalna situacija u cijeloj zemlji se značajno pogoršala".

Upitan kako je došlo do toga, rekao je da su korijeni još u vremenima pandemije koronavirusa koja je izazvala ekonomsku krizu u cijelom svijetu.

Kako su povećani životni troškovi, a vlasti počele "zarađivati", odlučeno je da se dio novca vrati građanima.

"Budući da je inflacija povećala životne troškove, vlade su željele pomoći svojim građanima pa su počele povećavati socijalna davanja. Neke od tih mjera su bile zakonska obaveza, ali neke druge nisu. Obje te vrste izdataka su sada tu, i one neće otići. U međuvremenu, inflacija se smanjila i prihodi sporije rastu, ali izdaci su ostali. S obzirom na to da ne vidimo planove da se sreže potrošnja, vlasti su prisiljene da sve više pozajmljuju", pojasnio je šef MMF-a za BiH.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.