16.7.2024. 14:05
0
Bimal ide u investiciju od 5 miliona KM
Ilija Studen, generalni direktor kompanije BIMAL d.d. Brčko distrikt BiH i Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, potpisali su danas u Vijećnici u Brčkom Ugovor o prodaji nekretnine putem specijalne pogodbe.

Riječ je o zemljišnoj parceli koja se nalazi u krugu Agroindustrijskog kompleksa (AIK) u Brčkom, u kojem posluju kompanije članice STUDEN&Co Holdinga.

Ugovor je vrijedan 345.637,33 KM, prema tržišnoj procjeni Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. Kompanija planira na ovoj parceli investirati više od 5 miliona KM u izgradnju visokoautomatizovanog skladišta sačme uljarica.

– Naš plan je da na ovoj parceli, koja je u potpunosti okružena objektima koji su već u vlasništvu STUDEN&Co Holdinga, izgradimo savremeno automatizovano skladište sačme, kao jedan potpuno zatvoren sistem, koji bi bio direktno punjen sačmom iz našeg postojećeg proizvodnog pogona prerade sjemena uljarica u BIMALu. Iako je ranija procjena investicije bila od 2 do 3 miliona KM, podizanjem projektovanog kapaciteta i stepena automatizacije, investicija je po novoj projekciji iznad 5 miliona KM. Objekat će imati mogućnost istovremenog utovara i istovara i biće u skladu sa svim međunarodnim standardima u proizvodnji stočne hrane. Zadovoljni smo što su Skupština, Vlada i gradonačelnik Brčko distrikta BiH prepoznali potencijal ove investicije, koja će donijeti nova radna mjesta, obezbjediti bolju pokrivenost lokalnog tržišta stočnom hranom, povećati izvoz stočne hrane iz BiH, indirektno doprinijeti većem prilivu budžetskih sredstava od brčanske privrede, te pozitivno uticati na povećanje BDP – izjavio je Ilija Studen, generalni direktor BIMAL d.d.

Kompanija BIMAL obratila se Vladi Brčko distrikta BiH sa zahtjevom za kupovinu predmetne parcele 2019. godine. Parcela je bila zapuštena i neiskorištena godinama i od nje lokalna i poslovna zajednica nisu imale nikakve koristi. S obzirom da je parcela pozicionirana uz interni industrijski kolosijek, te da ima mogućnost nesmetanog manevrisanja sa čitavim kompozicijama vagona, postaće potpuno iskorišten i funkcionalno povezan dio kompletnog proizvodnog procesa kompanije BIMAL.

– Agroindustrijski kompleks u Brčkom je funkcionalno povezana cjelina u kojoj posluju vodeći privredni subjekti prehrambene industrije u Brčko distriktu BiH, ali i u Bosni i Hercegovini u cjelini. Predmetna parcela će izgradnjom skladišta sačme dobiti punu privrednu valorizaciju, jer kao samostalna cjelina nije predstavljala privredno interesantan lokalitet, niti do nje postoji prisutna putna infrastruktura koja nije dio našeg poslovnog prostora. Uvrštavanjem ove površine u naš sistem, povećat će se operativnost rada cjelokupne industrijske zone“, istakao je direktor Studen.

Kompanija BIMAL Brčko je lider u prehrambenoj industriji BiH i jedan od regionalnih lidera u proizvodnji ulja. Trenutno zapošljava 300 radnika, dok je u Agroindustrijskom kompleksu u cjelini zaposleno 600 radnika.

(Ajdin B.)

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.