1.9.2024. 15:02
1
Za četiri mjeseca broj penzionera u FBiH veći za 3.615, pada broj zaposlenih: Vlada za penzije mjesečno dodaje 40 miliona KM
Samo u posljednja četiri mjeseca (maj-avgust) u FBiH broj penzionera povećao se za 3.615, a broj zaposlenih smanjio se za 203 osobe.

Za prvih sedam mjeseci Porezna uprava FBiH je od doprinosa za PIO/MIO prikupila 1.756.540.939 KM. Prosječno, za isplatu penzija mjesečno je potrebno oko 290 miliona KM. No, brojke su jasne. Vlada FBiH mjesecima mora dati dodatna sredstva iz Budžeta FBiH za isplatu penzija. Od doprinosa mjesečno je na raspolaganju oko 250 miliona KM, a Vlada dodaje još oko 40 miliona KM.

Da bi se situacija stabilizirala tendenciju rasta broja penzionera trebao bi pratiti i rast zaposlenih što u FBiH sada nije slučaj. Ukoliko se nastavi ovakav trend, odnosno ako počne opadati broj zaposlenih iz različitih razloga (penzija, odlazak radnog stanovništva iz BiH, zatvaranje firmi) sve će biti manje novca za penzije, a Vlada će morati izdvajati više novca kako bi se održala likvidnost Federalnog Zavoda PIO/MIO.

Prema podacima Porezne uprave FBiH broj zaposlenih u maju bio je 548.183, dok je krajem jula iznosio 547.980 što je manje za 203 osobe.

U istom periodu broj penzionera je rastao. Za maj je penziju dobilo 447.389 penzionera, a za mjesec avgust je za isplatu 451.004 penzionera.

Upravo je ova poražavajuća statistika jedan od osnovnih razloga zašto Vlada FBiH još uvijek nije pripremila i u proceduru poslala set fiskalnih zakona kojima bi se smanjile porezne stope. U Vladi se pribojavaju da bi novim sistemom obračuna plaća znatno manje novca se uplaćivalo u budžet čime bi Vlada morala dodavati još više novca za penzije i socijalna davanja.

U isto vrijeme raste i pritisak međunarodnih organizacija koje prave izvještaje o BiH, da je ovakav penzioni i socijalni sistem neodrživ, te da se javna uprava mora smanjiti i reformisati.

(Ajdin B.)

1
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.