23.7.2024. 10:46
0
Nova saradnja Intesa Sanpaolo Banke i EBRD-a, podjela rizika za finansiranje kompanija
FOTO: Manuela Naessl i Marco Trevisan
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) po prvi put u BiH pokrenula je novi projekat podjele rizika za bh. banke, a Intesa Sanpaolo Banka, članica PBZ Grupe, čija je matična banka Intesa Sanpaolo, prva je banka iz BiH koja se uključuje u ovaj projekat.
Ovaj projekat zamišljen je da EBRD u saradnji s bankama podijeli rizike koji se javljaju kod finansiranja korporativnih klijenata ili malih i srednjih preduzeća u određenoj zemlji. Kroz ovo partnerstvo EBRD će podijeliti rizik 50% svakog zasebnog kredita koji Intesa Sanpaolo Banka odobri kompanijama, a koje ispunjavaju uslove ovog projekta. Ugovor koji su potpisali EBRD i Intesa Sanpaolo Banka podrazumijeva finansiranje do 30 miliona eura. Projekat koji podrazumijeva podjelu rizika jedan je od tri osnovne EBRD-ove inicijative kada su u pitanju mala i srednja preduzeća. EBRD Intesa Sanpaolo Banci nudi instrumente podjele rizika putem osiguravanja garancije po kreditima koje Intesa Sanpaolo Banka odobri kompanijama koje ispunjavaju uslove.

Oduševljeni smo partnerstvom s Intesa Sanpaolo Bankom s cijem proširivanja opcije finansiranja za rastuća preduzeća u ovoj prvoj pomoći ove vrste u Bosni i Hercegovini. EBRD-ov program koji podrazumijeva podjelu rizika, pomoći će Intesa Sanpaolo Banci u upravljanju kapitalom i koncentracijom rizika, te potaknuti kreditni rast za podršku privredi zemlje“, izjavila je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Strateški prioriteti Intesa Sanpaolo Banke u zemlji su promoviranje zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i poticanje regionalnih integracija.

Nakon što smo nedavno sa našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om potpisali novu liniju Go Green i obnovili saradnju na liniji Go Digital in BiH za mala i srednja preduzeća, moram reći da sam posebno sretan zbog ove saradnje, prije svega što smo prva banka u BiH koja će našim klijentima ponuditi ovakvu vrstu proizvoda.  Uz pomoć ovog instrumenta Banka će imati fleksibilniji pristup, povećat će sposobnost preuzimanja dijela rizika, te će svim našim postojećim, ali i potencijalnim klijentima iz domene SME pružiti podršku u novim izazovima u njihovom poslovanju, a sve uz povoljne uslove finansiranja“, izjavio je Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke“.

Bitno za istaknuti je da su EBRD i Intesa Sanpaolo Banka pored projekta za podjelu rizika ugovorili novi projekat Go Green, ali i drugu liniju za Go digital in BiH. Naime, Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila je zajam za Intesa Sanpaolo Banku od 7 miliona eura u okviru programa SME Go Green i 8 miliona eura u okviru programa Go Digital in BiH u Bosni i Hercegovini. Ova sredstva podržana su poticajnim plaćanjima i tehničkom pomoći, koje finansira Evropska unija.

Putem ovih programa, Banka ima za cilj poticati inovacije, održivost i rast među malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini.
 
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.